Kada se krompir kuva s korom? Za naše omiljeno jelo kuvari ga ne ljušte, jer zbog toga ima lepši ukus

Vesti 04.01.2024 18:30 0

Neki kuvari uopšte ne ljušte krompir kada prave pire, kako bi imao aromatičniji ukus. Ovo su tajne savršenog pirea.

žena

Shutterstock

Za savršen pire potrebno je malo putera, brašnasta sorta krompira i presa. Ali na ukus utiče i način na koji se krompir kuva – s korom ili bez nje. Kuvari savetuju da je za vazdušasti pire krompir potrebno kuvati s korom koja služi kao zaštitni omotač kako bi upio manje vode. Zbog toga ga nemojte ljuštiti. Sa oljuštenim krompirom dobićete vodenasti pire koji neće moći lepo da se poveže s puterom, mlekom i pavlakom, pa će ukus pirea biti lošiji.

Trikovi za nakremastiji krompir-pire

Shutterstock

 

Za ukusno jelo, krompir treba dobro oprati, staviti u hladnu vodu kako bi ravnomerno omekšao, a nakon što ga testirate viljuškom da li je skuvan, ostavite ga neko vreme u cediljki. Oljuštite ga, ispasirajte, a za bogatiji ukus dodajte mleko i puter. Mleko treba da bude toplo kako bi se bolje povezalo, a ako želite bogat i kremasti pire, nemojte štedeti na masnoći, pa stavite dosta putera.

Za dodatnu aromu, po ukusu dodajte i malo soli, bibera, sveže rendanog muskatnog oraščića – a možete i sveže začinsko bilje, beli luk u prahu.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading