Za savršen pire potrebno je malo putera, brašnasta sorta krompira i presa. Ali na ukus utiče i način na koji se krompir kuva – s korom ili bez nje. Kuvari savetuju da je za vazdušasti pire krompir potrebno kuvati s korom koja služi kao zaštitni omotač kako bi upio manje vode. Zbog toga ga nemojte ljuštiti. Sa oljuštenim krompirom dobićete vodenasti pire koji neće moći lepo da se poveže s puterom, mlekom i pavlakom, pa će ukus pirea biti lošiji.
Za ukusno jelo, krompir treba dobro oprati, staviti u hladnu vodu kako bi ravnomerno omekšao, a nakon što ga testirate viljuškom da li je skuvan, ostavite ga neko vreme u cediljki. Oljuštite ga, ispasirajte, a za bogatiji ukus dodajte mleko i puter. Mleko treba da bude toplo kako bi se bolje povezalo, a ako želite bogat i kremasti pire, nemojte štedeti na masnoći, pa stavite dosta putera.
Za dodatnu aromu, po ukusu dodajte i malo soli, bibera, sveže rendanog muskatnog oraščića – a možete i sveže začinsko bilje, beli luk u prahu.
Bonus video: