Nismo svesni koliko uporavamo svoj metabolizam: Rešite se ovih 6 navika, kako bi izgubili suvišne kilograme

Aleksandra Lišanin Vesti 28.12.2023 10:03 0

Kada želite izgubiti kilograme, važno je da znate da je zdravlje metabolizma neophodno u tom procesu. To je bitno zato što je on odgovoran za pretvaranje hrane u energiju, a od njegove brzine zavisi i vaša težina kao i celokupno zdravlje.

Nismo svesni koliko uporavamo svoj metabolizam: Rešite se ovih 6 navika, kako bi izgubili suvišne kilograme

Shutterstock

Ako želite da Novu 2024. godinu započnete sa zdravijim navikama, morate paziti na namirnice koje svakodnevno konzumirate, ali i isto tako morate voditi računa da na vreme imate obrok.


Konzumiranje previše rafinisanih ugljenih hidrata i šećera

Poznato je da našem metabolizmu može štetiti preterani unos rafinisanih šećera i ugljenih hidrata. Kako navode nutricionisti, ishrana koja sadrži beli hleb i slatke namirnice mogu uvećati rast šećera u krvi, a to može poremetiti organizam, piše Klix.ba.

krofne

Shutterstock

 

 

Ne unosite dovoljno zdravih masti

Koa što znamo, masti su veoma kalorične, i važno je znati da unos zdravih masti možemo pronaći u namirnicama kao što su riba i orašasti plodovi koji  su veoma važni za funkcionisanje našeg organizma. Smanjen unos zdravih masti može dovesti do poremećaja hormona i celog metaboličkom sistema, isto tako i velika količina zdravih masti su i velike kalorije.

Brza dijeta

Iako se većina ljudi opredeli za taj način, brze dijete i nisu najbolji izbor ukoliko želite da skinete kilograme dugoročno. One takođe mogu dovesti i do uporavanja metabolizma. Ograničavanje većeg broja kalorija može dovesti do gubitka mišićne mase što dovodi do težeg održavanja telesne mase.

 

Pijete previše alkohola

Još jedna jako bitna činjenica ako želite izgubiti kilograme i sačuvate zdravlje metabolizma, važno je da smanjite unos alkohola. Jer kada pijete alkohol telo daje prioritet njegovoj razgradnji i zbog toga može dovesti do takozvanog skladištenja masti koje nam nisu potrebne. Pritom, alkohol može dovesti do povećanog apetita i veće želje za kaloričnim obrocima.

 

Nismo svesni koliko uporavamo svoj metabolizam: Rešite se ovih 6 navika, kako bi izgubili suvišne kilograme

Shutterstock

 

 

Ne jedete dovoljno proteina tokom dana

Veoma su važni za očuvanje i izgradnju mišićne mase, i takođe proteini dovode do jačanja metabolizma. Zato je poželjno da u svim svojim obrocima imate izvor zdravih proteina, a ukoliko pokušavate da skinute kilograme, dodatno povećajte njihov unos.


Preskačete doručak

Iako danas živimo ubrzano, takav način života često dovodi do toga da mnogi ljud preskaču obroke. Pogotovo što se to najčešće dešava sa prvim najbitnijm obrokom u toku dana, doručkom. A njim pokrećemo svoj metabolizam i podstičemo sagorevanje masti, i to ne bi trebali nikako raditi ukoliko smo gladni.

 

Bonus video:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading