Najdugovečnija porodica svaki dan jede isti obrok: Braća i sestre oborili svetski rekord, a tvrde da je tajna u ovoj namirnici

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 02.02.2024 10:46 0

Devetoro braće i sestara zajedno imaju 861 godinu, a najstariji član 109 godina

dugovečni ljudi

Printscreen/Instagram

Porodica Melis je poreklom iz Perdasdefogua, sela na ostrvu Sardiniji. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, ona ima najveći procenat stogodišnjaka na svetu. Pjetro Mereu, reditelj koji je snimio dokumentarni film o gradu stogodišnjaka, rekao je da je svima zajedničko to da su ceo život su naporno radili, ali su se zdravo hranili i živeli sa malo ili nimalo stresa. "Umesto da prate ritam mejlova ili mobilnih telefona, pratili su ritam prirode", istakao je.

Porodica Melis je najstarija porodica na svetu koja drži rekord u dugovečnosti. Godine 2012. oborila je rekord kao porodica sa najvećim kombinovanim uzrastom. Devetoro braće i sestara zajedno imaju 861 godinu, a najstariji član 109 godina. Den Bjutner, istraživač, novinar i producent koji godinama proučava navike ljudi u plavim zonama, otkrio je šta najdugovečnija porodica jede svaki dan.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

Ono što je zanimljivo, to je da svi članovi svaki dan jedu isti obrok. Reč o supi minestrone sa tri vrste pasulja (garbanzo, pinto i beli pasulj), hlebu od kiselog testa i čaši crnog vina. Ovaj obrok je tipičan za plave zone jer se sastoji od celih namirnica biljnog porekla, što je potvrdila i dijeteričarka Samanta Keseti. "Ljudi koji žive najduže i najzdravije svakodnevno jedu pola šolje do šolje pasulja. Osim toga, ova supa je bogata povrćem, što i te kako doprinosi dugovečnosti", rekla je dijetetičarka.

"Prirodno fermentisani hleb od kiselog testa ne proizvodi skokove šećera u krvi kao beli hleb, što pomaže u održavanju zdravijeg nivoa šećera u krvi. Vremenom, visok šećer u krvi može da doprinese povećanom riziku od nastanka insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2", rekla je dijetetičarka.

Komentari (0)