Klasičan arapski namaz koji se prvobitno pravio u Egiptu, barem zapisi tako kažu, a sada se služi u čitavom svetu. Pravi se od leblebija i možda je jedan od najstarijih recepata koji postoje.
Sastojci:
- 300 grama leblebija
- maslinovo ulje, oko 1 decilitar
- sok od jednog limuna
- so
- puna kašika tahinija (susam pasta)
Navedene su mere za veću količinu humusa, ako ga jedete samo vi, ili samo jedan dan, prepolovite mere.
Priprema:
Leblebije se potope uveče u vodu, sledeći dan se kuvaju do sat vremena. Kada su skuvane ubace se u blender i samelju. Meljite ih odmah sa belim lukom, pa tek onda dodajte tahini, so, ulje i limun. I nemojte odmah da dodate sve.
Počnite sa manjom količinom ostalih sastojaka, kao što su limun ili tahini ili luk, pa probajte na pola mlevenja. Ako vam ukus nije dovoljno intezivan, vi dodajte još.
Svi smo mi različiti i neko voli više luka, neko više tahinija. Bolje je dodati naknadno više začina, nego prezačiniti.
BONUS VIDEO