Za razliku od hrane, voda se lakše zagadi mikrobima jer ne sadrži šećer i belančevine. Zbog izloženosti vazduhu, voda upija malo ugljen-dioksida i delimično se pretvara u karboksilnu kiselinu, zbog čega se njen hemijski sastav menja, navode stručnjaci. Potom se ta kiselina pretvori u karbonat ili bikarbonat, pH vode se snižava i zato se menja njen ukus. On postane drugačiji i zbog izloženosti bakterijama i prašini nekoliko sati. Preporučeno je izbegavati pijenje vode koja je odstajala nekoliko sati, otkriva „Discovery News“.
Čak i zatvorene posude, poput bočice ili bokala ne pružaju potpunu zaštitu od kontaminacije vode, s obzirom na to da bakterije lako dospevaju u vodu nakon što prislonimo čašu ili bocu ustima pijemo. Naša pljuvačka takođe ima brojne bakterije koje završavaju u vodi.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
"Ako bakterijama pružimo priliku da za nekoliko sati završe inkubaciju, možemo se zaraziti njima pri ponovnom konzumiranju vode", kaže Mark Levi iz medicinskog centra „Mersi“ u Masačusetsu. "Jednom kada prislonite usne na bočicu za vodu, iz nje možete piti neko vreme nakon toga, a onda bi najbolje bilo da je bacite", dodaje on.
Ipak, budući da u vodu prenosimo bakterije koje već postoje u našem telu, opasnost da se od toga razbolimo je mala. Mnogi piju vodu iz upotrebljavane ambalaže, kao i ustajalu iz čaše, pa se ne razbole zbog toga.
Bonus video: