Vrhunske za probavu: Ove namirnice odmah uvrstite u ishranu, creva će vam biti zahvalna

Ana Klikovac Vesti 11.07.2025 13:17 0

Studije su pokazale da...

Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A

Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A

Kada je reč o zdravlju, ishrana i varenje često su u fokusu, jer naše telo dobija hranljive materije iz hrane, a varenje je proces koji omogućava njihovu apsorpciju. Ako ne varimo pravilno, telo ne može da funkcioniše kako treba, a to znači da se ni otpadne materije i toksini ne uklanjaju efikasno.

Hronični zatvor ili neredovno pražnjenje creva povećavaju rizik od gastrointestinalnih problema koji mogu ozbiljno uticati na celokupno zdravlje. Pošto je pražnjenje creva ključno za uklanjanje otpada, kada se ne dešava redovno, to može narušiti eliminaciju toksina i hormonalnu ravnotežu u telu.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Ejveri Zenker je govorila za Real Simple o tome koje namirnice najbolje podržavaju zdravo i redovno pražnjenje creva — i zašto. Prema Zenker, najkorisnije su one namirnice koje su lako svarljive i bogate vlaknima.

žitarice

Shutterstock

 

Nerastvorljiva vlakna (nalaze se u integralnim žitaricama i povrću) dodaju masu stolici i pomažu joj da se brže kreće kroz creva, čime se sprečava zatvor.

Rastvorljiva vlakna (nalaze se u ovsu, mahunarkama i voću) upijaju vodu i omekšavaju stolicu.

Zenker u nastavku otkriva svoje omiljene namirnice koje će vam — jednostavno rečeno — pomoći da odete u toalet.

Ovas

Ovas i ovsena kaša sadrže visok nivo rastvorljivih vlakana, koja pomažu da se stolica omekša, podržavaju redovno pražnjenje creva i poboljšavaju apsorpciju hranljivih materija zahvaljujući sporijem varenju. Takođe deluju kao prebiotik – ovas može pomoći u ishrani dobrih bakterija u crevima i time podržati zdrav mikrobiom. Prema Zenker, redovna konzumacija ovsa može pomoći u smanjenju nadutosti, poboljšanju konzistencije stolice i opštem osećaju komfora u varenju.

Đumbir

Đumbir je protivupalna osnova u ishrani, koja podržava uravnotežen mikrobiom u crevima.

đumbir

Shutterstock

 

Takođe pomaže u stimulaciji kretanja kroz digestivni trakt. „To pomaže da se podstakne pravovremeno izbacivanje otpada i spreči zatvor, nadutost i višak gasova,“ kaže Zenker.

Kuvano povrće

Kuvano povrće je lakše za varenje u odnosu na sirovo. Kuvanjem povrća telo troši manje energije za njegovu razgradnju, a ono i dalje sadrži vlakna i sve važne hranljive materije. Nemojte izbegavati kuvano povrće ako vam je cilj optimalno zdravlje varenja.

Kivi

Kivi nije samo bogat vlaknima, već sadrži i enzim pod nazivom aktinidin. „Aktinidin pomaže u razgradnji proteina, za koji se veruje da deluje i na druge namirnice koje unosimo, čime podržava varenje,“ kaže Zenker.

kivi

Shutterstock

 

Studije su pokazale da redovno konzumiranje kivija poboljšava učestalost i konzistenciju stolice, čak i kod osoba sa gastrointestinalnim tegobama. Kalijum, esencijalni mineral u telu, takođe je prisutan u velikim količinama u kiviju i može pomoći zdravom pražnjenju creva tako što podstiče redovno kretanje kroz digestivni trakt.

Semenke bundeve

Bogate magnezijumom, semenke bundeve mogu pomoći redovnom kretanju kroz digestivni trakt. „Semenke bundeve su takođe izvor vlakana, kao i dobar izvor gvožđa i cinka, koji su neophodni za stvaranje želudačne kiseline,“ kaže Zenker. „Želudačna kiselina ima ključnu ulogu u razgradnji hrane pre nego što pređe u creva na dalju obradu i izlučivanje.“

Nezrele banane

Banane koje još nisu sazrele sadrže tzv. rezistentni skrob – vrstu ugljenih hidrata koju razgrađuju mikroorganizmi u tankom crevu.

banane

Shutterstock

 

Ovaj proces pomaže u balansu crevnog mikrobioma tako što povećava broj dobrih bakterija, smanjuje upale, podržava integritet crevne sluzokože i podstiče redovno pražnjenje creva.

Ostaci krompira i žitarica

Kuvani i zatim ohlađeni krompir i žitarice sadrže viši nivo rezistentnog skroba. Podgrevanje ovih namirnica ne poništava u potpunosti taj efekat, tako da i podgrejani ostaci i dalje pružaju navedene koristi, objašnjava Zenker.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)