Znate one obične kuhinjske krpe što vise pored šporeta, čame na sudoperi ili se kradu za brisanje prosutog soka? E pa, vreme je da im promenite adresu – preselite ih u frižider. Zvuči kao da vas šalimo? Ne - trik je genijalan, praktičan i bukvalno olakšava život.
Korišćene krpe, ako ih ne perete redovno, vrlo brzo postanu leglo bakterija. Iako ni frižider nije baš spa centar za mikroorganizme, hladnoća im ipak ne prija. Ipak, ovo nije tekst o sterilizaciji, već o jednom drugom, pametnijem razlogu da krpe stignu među šunku, paradajz i jogurt.
Krpe, kao što znate, upijaju sve što stignu – i to im je ovde supermoć. Ako ih položite na police u frižideru, upiće vlagu koja se inače skuplja i stvara male „močvare“ pod salatom i krastavcima. A to je direktan put ka truljenju, flekama i ne baš svežim mirisima.
Voće i povrće koje leži direktno na plastici frižidera često trune brže, a i sam frižider se brže zaprlja. Ostaci hrane završe svuda, a vi onda ribate kao da ste u epizodi „Čista kuća“. Umesto toga – stavite krpu. Ako nešto iscuri, krpa to „pojede“. Ako postane prljava – samo je zamenite.
Dakle, umesto generalke frižidera svakih nekoliko dana, dovoljno je da bacite staru krpu na pranje i ubacite novu. Jednostavno, genijalno i bez kapi znoja.
Ko bi rekao da će krpe jednog dana postati tajni saveznik u borbi za uredan frižider?