Svaki dan pijete jogurt? Nećete verovati šta on radi vašem organizmu!

Vesti 10.07.2025 17:38 0

Kada jogurt pomaže zdravlju, a kada ga treba izbegavati?

žena

Shutterstock

Jogurt je omiljena i zdrava opcija za doručak ili užinu, bogat je probioticima, kalcijumom, cinkom i vitaminima B grupe. Ipak, iako je koristan za većinu ljudi, kod nekih može izazvati probleme, posebno ako ne podnose laktozu.

Koji jogurt je najzdraviji?

Dijetetičarka Loren Keli preporučuje grčki jogurt, jer je bogat proteinima koji daju duži osećaj sitosti. Međutim, treba paziti na dodate šećere, posebno kod jogurta s ukusima. Jogurti sa niskim procentom masti često imaju više dodatog šećera, a sve iznad 6 grama može ukazivati na dodati šećer. Keli savetuje da ukupni unos šećera u jogurtu ne prelazi 10 grama.

Da li svako može jesti jogurt svakog dana?

Nekima svakodnevna konzumacija jogurta prija, dok drugima ne, naročito ako imaju osetljiv stomak ili probavne smetnje. Keli napominje da je važno obratiti pažnju na to kako se osećate nakon što pojedete jogurt: ako ste puni energije i nemate probleme sa varenjem, to je dobar znak. Ako osećate umor, nadutost, zatvor ili dijareju, možda vam ne prija mlečni proizvod ili ima previše šećera.

domaći jogurt

Shutterstock

 

 

3 stvari koje se dešavaju ako svaki dan pijete jogurt

1. Pomaže u kontroli telesne težine

Jogurt vas duže drži sitim i može pomoći u regulisanju telesne težine, posebno ako ga konzumnirate u sklopu uravnotežene ishrane.

2. Poboljšava zdravlje creva

Jogurt je bogat probioticima, koji podstiču zdravu crevnu floru i bolje varenje. Ipak, kod osoba sa SIBO (prekomerni rast bakterija u tankom crevu), može pogoršati simptome.

3. Unosite više proteina

Jogurti kao što je grčki je idealan jer je gušći, sadrži više proteina i manje ugljenih hidrata. Jogurti biljnog porekla obično imaju manje proteina.

Koliko jogurta je previše?

Konzumiranje jogurta svakodnevno nije problem, ali pazite na dodate šećere. Većina ljudi unosi i do tri puta više od preporučenog dnevnog unosa šećera, što doprinosi upalama i hroničnim bolestima (npr. bolesti srca, dijabetes).

Komentari (0)
Loading