Dermatolog odgovorio: Koliko često treba menjati gaće da se spreči gljivična infekcija? Iznenadićete se!

Vesti 11.01.2024 20:52 0

Čist donji veš je izuzetno važan za higijenu i zdravlje. A koliko ga često treba menjati?

donji veš

Shutterstock

"U situacijama kada nam je dnevna aktivnost minimalna i kada se nismo oznojili, prihvatljivo je menjati donji veš svaki drugi dan", rekla je dermatolog Anja Methil za „Dejli mejl“. Dodala je i da je muški donji veš nešto opušteniji, poput širokih bokserica, pa takođe dopušta malo duže vreme nošenja.

Anketa koja je za „Njuzvik“ sprovedena u junu, a u kojoj je učestvovalo 1.500 odraslih osoba, pokazala je da njih 47% nikada ne nosi gaće duže od jednog dana. Ali, čak 37% osoba od 20 do 30 godina priznalo je da ponekad nosi donji veš više od 24 sata, što je najduže razdoblje među svim ispitanim godištima.

"Ako predugo nose prljav donji veš, muškarci i žene rizikuju da dobiju iritaciju kože, osip, gljivične infekcije ili pogoršanje nekih postojećih stanja, poput psorijaze ili ekcema", upozorava Sara Roberts, stručnjak za negu kože.

S druge strane, žene koje imaju obilne menstruacije ili vaginalni iscedak treba da razmisle o menjanju gaćica nekoliko puta dnevno kako bi sprečile razvoj infekcija.

Koliko često ih treba menjati, zavisi i od doba godine, zbog znojenja. Leti, kada je vruće, poželjno je menjati donji veš više puta dnevno, dok je u hladnijim danima dovoljno jednom.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading