Šta da jedete kada ste prehlađeni? Ova hrana daje snagu telu da se izbori sa bolešću

Vesti 11.01.2024 08:02 0

Sezona prehlada i gripa je u punom jeku, a pored čajeva i lekova koje vam prepiše lekar, u brzom oporavku mogu da pomognu i određene namirnice.

žena

Shutterstock

Pored omiljene pileće supe kao narodnog leka za prehladu, postoji još nekoliko namirnica koje vam mogu pomoći da ojačate svoj imunitet.

Hrana bogata probioticima

Uvrstite u ishranu tih dana probiotičku hranu, kao što su jogurt, kefir i kiseli kupus, savetuje nutricionistkinja Rianon Lambert za „The Sun“.

"Probiotička hrana sadrži bakterije koje pomažu u održavanju zdravlja creva. Oko 70% imunološkog sistema nalazi se u crevima, tako da održavanje dobre ravnoteže bakterija u crevima može pomoći u podršci imunološkoj funkciji", objasnila je.

kupus

Shutterstock

 

Hrana bogata antioksidantima

Određene vrste voća i povrća takođe mogu pomoći telu kada ste bolesni, kao i čokolada. Nutricionistkinja kaže da te namirnice doprinose jačanju imuniteta i ublažavaju upalu. To su borovnice, pomorandže, brokoli, spanać, šargarepa, zeleni čaj, crna čokolada i orašasti plodovi. Beli luk, prema nekim istraživanjima može pomoći u borbi protiv prehlade i gripa, kao i đumbir, kaže Rianon.

Bonus video:

 
Komentari (0)
Loading