Predugo čekanje na doručak ili večeru može povećati rizik od srčanih bolesti, pokazuje nova studija.
Istraživanje, koje je analiziralo zdravlje i ishranu 100.000 ljudi, pokazalo je da je svaki sat bitan kada je u pitanju vreme za obrok.
Raniji doručak i večera su bolji za prevenciju srčanih bolesti i moždanog udara.
Stručnjaci iz nekoliko evropskih institucija rekli su da nalazi ukazuju na to da "vreme za obrok" kao i "kvalitet ishrane" mogu uticati na zdravlje srca.
Prethodne studije su otkrile da jedenje u 'pogrešno vreme' može povećati rizik od dijabetesa i raka.
Smatra se da vreme naših obroka, zajedno sa izlaganjem svetlosti, utiče na naše cirkadijalne ritmove (unutrašnji telesni sat), a time i na naše zdravlje.
Najnovija studija je razmatrala zdravstvene podatke 103.389 ljudi iz NutriNet-Sante, projekta koji je pokrenut 2009. godine za proučavanje veze između ishrane i zdravlja.
Evropski naučnici su otkrili da za svaki sat kada neko odloži doručak postoji šest odsto rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Na primer, ako bi jedna osoba pojela svoj prvi obrok u 7 ujutro, a druga u 10 ujutru, druga osoba bi imala 18 posto veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti tokom svog života.
Studija, objavljena u Nature Communications, otkrila je da ljudi koji su poslednji obrok jeli posle 21 sat imaju 28 odsto veći rizik od razvoja cerebrovaskularnih bolesti kao što su moždani udar i aneurizma mozga u poređenju sa onima koji su poslednji obrok jeli pre 20 sati.
Bonus Najžena: