Vreme je ključno: Evo kada treba doručkovati i večerati da biste izbegli kobne bolesti

Vesti 17.12.2023 09:04 0

Smatra se da vreme naših obroka, zajedno sa izlaganjem svetlosti, utiče na naše cirkadijalne ritmove...

doručak

Shutterstock

Predugo čekanje na doručak ili večeru može povećati rizik od srčanih bolesti, pokazuje nova studija.

Istraživanje, koje je analiziralo zdravlje i ishranu 100.000 ljudi, pokazalo je da je svaki sat bitan kada je u pitanju vreme za obrok.

Raniji doručak i večera su bolji za prevenciju srčanih bolesti i moždanog udara.

Stručnjaci iz nekoliko evropskih institucija rekli su da nalazi ukazuju na to da "vreme za obrok" kao i "kvalitet ishrane" mogu uticati na zdravlje srca.

doručak

Shutterstock

 

Prethodne studije su otkrile da jedenje u 'pogrešno vreme' može povećati rizik od dijabetesa i raka.

Smatra se da vreme naših obroka, zajedno sa izlaganjem svetlosti, utiče na naše cirkadijalne ritmove (unutrašnji telesni sat), a time i na naše zdravlje.

Najnovija studija je razmatrala zdravstvene podatke 103.389 ljudi iz NutriNet-Sante, projekta koji je pokrenut 2009. godine za proučavanje veze između ishrane i zdravlja.

Evropski naučnici su otkrili da za svaki sat kada neko odloži doručak postoji šest odsto rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

baka

Shutterstock

 

Na primer, ako bi jedna osoba pojela svoj prvi obrok u 7 ujutro, a druga u 10 ujutru, druga osoba bi imala 18 posto veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti tokom svog života.

Studija, objavljena u Nature Communications, otkrila je da ljudi koji su poslednji obrok jeli posle 21 sat imaju 28 odsto veći rizik od razvoja cerebrovaskularnih bolesti kao što su moždani udar i aneurizma mozga u poređenju sa onima koji su poslednji obrok jeli pre 20 sati. 

 

 

Bonus Najžena:

 

 

 

Komentari (0)
Loading