Obilnim doručkom sprečite gojaznost: Naučnici otkrivaju zašto je odlično pojesti visokokalorični obrok kao prvi u danu

Vesti 09.11.2023 08:28 0

Bolje je pojesti obilan doručak umesto obilne večere, a evo i razloga.

doručak

Shutterstock

Obilan doručak umesto obilne večere može sprečiti gojaznost i povišen nivo šećera u krvi, rezultati su nedavno završenog istraživanja "The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".

Studija je provedena na 16 muškaraca koji su konzumirali niskokalorični doručak i visokokaloričnu večeru, a u drugoj fazi ispitivanja napravili su obrnuto.

Autorka studije dr Džulijen Rihter sa Univerziteta u Lubeku u Nemačkoj objasnila je rezultate studije.

"Rezultati pokazuju da obrok koji se jede za doručak, bez obzira na količinu kalorija koju sadrži, stvara dvostruko veću termogenezu izazvanu hranom od istog obroka koji se konzumira za večeru", izjavila je.

Osim dva i po puta brže potrošnje kalorija kod ljudi koji konzumiraju visokokalorične doručke i niskokalorične večere, povišene koncentracije šećera u krvi i insulina izazvane hranom bile su smanjene nakon doručka u poređenju sa večerom.

Rezultati su otkrili i vezu između konzumacije niskokaloričnog doručka i povećanog apetita kasnije tokom dana, a naročito želje za slatkišima.

 

 

 

 

@najzena.rs Glumica je zračila samopouzdanjem dok je pokazivala svoje zategnuto telo u bikiniju. #najzena #žena #evalongoria #bikini #bikinimodel ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading