Više od 95 odsto dijabetičara pati od dijabetesa tipa 2, a on je ujedno i deveti najčešći uzrok smrti u svetu. Medicinski univerzitet u Beču istraživao je ključne biološke indikatore za nastanak i razvoj ove bolesti, kao i metode prevencije.
Istraživanje je sprovedeno na 113.097 učesnika u periodu od 12 godina. Prema analizi istraživačkog tima, biljna ishrana sa dosta svežeg voća, povrća i integralnih žitarica smanjuje rizik od dijabetesa za čak 24 odsto.
Prema njihovim rezultatima, pozadina antidijabetičkog dejstva zdrave biljne ishrane daleko prevazilazi smanjenje procenta telesne masti i obima struka. Zdrava ishrana zasnovana na biljkama poboljšava funkcionisanje jetre i bubrega, čime se smanjuje rizik od dijabetesa. Studija je takođe pokazala da ishrana na biljnoj bazi pokazuje svoje zaštitno dejstvo samo ako se smanji unos životinjske, kao i industrijski prerađene i visoko zasićene hrane, piše Klix.ba.
Ova analiza važi i za osobe koje imaju genetsku predispoziciju za dijabetes, gojazne osobe, starije osobe ili fizički neaktivne osobe. S druge strane, nezdrava ishrana zasnovana na biljci bogata slatkišima, rafinisanim žitaricama i napicima zaslađenim šećerom povezana je sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2.
Ovo je prva studija koja otkriva povezanost određenih promena u telu sa zdravstvenim prednostima biljne ishrane.
Bonus Najžena: