Boza je orijentalni napitak, star više od hiljadu godina. Nekada smo u svakoj poslastičarnici mogli da se osvežimo bozom ali u ova moderna vremena to je postala retkost. Bozu su mnogi pili u detinjstvu, gaseći žeđ tokom letnjih vrućina upravo hladnom bozom.
Za razliku od nezdravih, gaziranih napitaka, prepunih šećera koje današnja deca piju u velikim količinama, boza je prirodan, zdrav i okrepljujući napitak prepun vitamina.
Sadrži veliku količinu B vitamina (B1, B2, B3, B6 i B12), vitamine A i E kao i gvožđe, a cenjena je kao napitak koji organizam puni snagom. Boza sadrži veliki broj korisnih bakterija; naročito je dobra za sportiste, trudnice, porodilje.
Potiče iz Turske, iz vremena Osmanskog carstva. Ovo piće se dobija fermentacijom vodenog rastvora kukuruza, projinog brašna, kvasca i šećera. Sok je guste strukture, mutan je i neobičnog mirisa, žućkaste do oker boje.
Recept za bozu je jednostavan i možete je pripremiti kod kuće.
Sastojci:
- 5 l vode,
- 1 kg šećera,
- 600 g neprosejanog kukuruznog brašna,
- 30 g kvasca.
Priprema: Kukuruzno brašno prelijte toplom vodom i ostavite da odstoji jedan dan. Sledećeg dana kuvajte oko dva sata, povremeno mešajući. Kada se ohladi dodati kvasac tako što ćete ga prvo razmutiti u malo vode i ostaviti da naraste. Promešati i ostaviti da odstoji preko noći. Napitak je obavezno držati u frižideru, ali i pripremati u količinama koje možete konzumirati u određenom kratkom periodu.