Doktor Tiodorović: Svaki dan pijte dve šolje ovog čaja! On najbrže jača imunitet i eliminiše toksine!

Najžena Vesti 31.07.2021 10:35 0

Prednost je što, i kada odstoji, ova biljka zadržava blagotvorne supstance

Doktor Tiodorović: Svaki dan pijte dve šolje ovog čaja! On najbrže jača imunitet i eliminiše toksine!

Printscreen/Youtube

- Oblikovanje zdravih prehrambenih navika siguran je put ka osiguranju jačeg imuniteta. Obavezno svakoga dana konzumirajte zdravu hranu, ne preskačite obroke, neka budu sveži, zdravi, pojačajte ishranu kako biste ojačali imunitet da bi se organizam izborio sa virusom - savetuje nas prof. dr Branislav Tiodorović. Sve što nam je potrebno može se naći na tezgama seljaka.

- Svakodnevno treba unositi voće i povrće, hranu bogatu vitaminima. Ne treba potcenjivati ni zimnicu, kiseo kupus i turšija obiluju vitaminom C, koji je u ovom trenutku jako važan; verujem da je mnogi još imaju u špajzu. Zalažem se za to da ga, kao i druge vitamine i minerale, treba unositi prirodnim putem, odnosno zdravom i biranom ishranom, a zaobilaziti brzu hranu - pričao je doktor za beogradske medije. 

Za borbu protiv virusa važno je jesti i meso.

Sve više se govori o tome da treba konzumirati bujon od kostiju bar dva puta nedeljno, jer je najbolji izvor kolagena, proteina koji je bitan za normalan rad gastrointestinalnog trakta. Naime, kada se kolagen razloži, formira se želatin, borac protiv alergija (takođe nas napadaju ovih dana) i osetljivosti crevnog trakta na alergene. Sadrži dodatne aminokiseline koje imaju antiejdžing efekte, deluju snažno na jačanje imunološkog sistema.

U ribi, džigerici, jajima, pečurkama, žitarice, siru i ribljem ulju ima vitamina D. U ovom periodu još uvek je opravdan unos suplemenata vitamina D.

Priprema obroka takođe je važna.

- Sveže voće i povrće potrebno je dobro oprati, a glavni obroci bi trebalo da budu kuvani i spremljeni u vašoj kuhinji. Ako idete na posao, ponesite ono što ste vi spremili. Kada jedete, morate dobro da sažvaćete svaki zalogaj hrane kako bi se što bolje svarila u gastrointestinalnom traktu. Svaki zalogaj žvaćite bar 30 puta, hrana će se natopiti sa dovoljno digestivnih enzima, koji olakšavaju varenje. Neće se osećati ni nadutost u stomaku.

Šta još treba da poslušamo?

- Pored pravilne ishrane, svakako treba održavati higijenu, a ako neko ima simptome bolesti, mora da ostane kod kuće, miruje - zaštitiće i sebe i druge.

Savetujemo da redovno konzumirate zeleni čaj jer ima mnogo zdravstvenih prednosti. Stimuliše sagorevanje masti, deluje osvežavajuće na centralni nervni sistem i umanjuje teskobu, što nam je preko potrebno posle zaista napete zime, a ujedno pomaže jačanju imuniteta.

Antioksidansi u zelenom čaju efikasno se bore protiv infekcija, koje nikako da skinemo sa dnevnog reda, s koronom na čelu. Sprečavaju i razvoj drugih oboljenja, zahvaljujući njemu koža i kosa postaju mekše i sjajnije... Zato popijte svakog dana bar dve šolje, jer katehini koje sadrži su jači od vitamina C i E! Prednost je što, i kada odstoji, zadržava blagotvorne supstance. Možete da konzumirate i suplemente koji sadrže zeleni čaj: podstiču proizvodnju antibakterijskih proteina u krvi, aminokiseline povećavaju kapacitet gama i delta T-ćelija, koje se bore protiv štetnih mikroorganizama, eliminišu toksine - završava Tiodoriović.

Komentari (0)
Loading