Ovo je prvi znak visokog pritiska: Dr Bašić otkriva kako prepoznati "tihog ubicu" pre nego nam razori organe

Slobodanka Ćorić Vesti 26.09.2023 11:40 0

Udruženje američke kardiologije propisuje niži standard, a to je sve iznad 130, a ne 140 mm živinog stuba. Američka škola kaže da se od 120 do 130 gornji krvni pritisak i od 80 do 85 već smatra visokim krvnim pritiskom

doktorka Snežana Bašić

Printscreen

Pravilno lečenje visokog krvnog pritiska moglo bi sprečiti 76 miliona smrti širom sveta, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Hipertenzija pogađa jednu od tri odrasle osobe, vodeći je uzrok smrti širom sveta i definiše se kao očitavanje krvnog pritiska od 140 na 90 ili više.

Doktorka Snežana Bašić, kardiolog i specijalista interne medicine, objasnila je kako svako od nas može da preduzme odgovarajuće korake kako u prevenciji tako i u lečenju hipertenzije.

Prvo je objasnila koje su granice kada govorimo o visokom i niskom krvnom pritisku: „Prihvatam Udruženje američke kardiologije koje propisuje niži standard, a to je sve iznad 130, a ne 140 mm živinog stuba. Američka škola kaže da se od 120 do 130 gornji krvni pritisak i od 80 do 85 već smatra visokim krvnim pritiskom. 

Doduše, preko 180 bi bila hipertenzivna kriza. Ako imate oscilacije krvnog pritiska od 85 do 90, posledice na unutrašnje organe su vam vidljive. Doduše, to se vidi kada pacijent umre, a vide promene u bubrezima itd., kaže dr Bašić. Zatim se osvrnula na to kako prepoznati prve simptome.

"To je tiha bolest koja možda ne izaziva simptome poput dijabetesa. Ponekad se javlja samo umor, što je vrlo čest znak, moram priznati. Takođe i glavobolje, koje su obično potiljačnog tipa. Dakle, umor, slabost i glavobolja. Ako javljaju se simptomi kao što su mučnina, nagon za povraćanjem, vrtoglavica, krvarenje iz nosa, to su već znaci dugotrajnog povišenog krvnog pritiska“, rekla je ona za "Pulsa Srbije".

Komentari (0)
Loading