Promene vremena donose glavobolju i malaksalost: Dr Biserka Obradović savetuje kako da ublažimo ove simptome

Olja Jelić Vesti 31.08.2023 12:35 0

Dr Biserka Obradović apeluje na simptome tokom promena vremena i kako da ih ublažimo

Dr Biserka Obradović

Printscreen/Prva

Dr Biserka Obradović apeluje na simptome tokom promena vremena i kako da ih ublažimo.

Ovog leta, sve češće promene vremena utiču na mnoge, pogotovo na hronične bolesnie i osobe sa povišenim krvnim pritiskom, ističe dr Biserka Obradović za Kurir i savetuje nas kako da se na najbolji način prilagodimo ovim vremenskim promenama, stabilizujemo pritisak i osećamo se dobro.

"Dolaskom hladnijeg vremena krvni pritisak raste. Organizam želi da sačuva svoju toplotu i zato sužava krvne sudove, dolazi do njihovog skupljanja i iz tog razloga krvni pritisak raste. Kod starijih ljudi krvni sudovi nisu tako elastični, često kod njih postoji i disbalans hormona, pa oni uglavnom reaguju na ovakve promene vremena povećanjem krvnog pritiska", upozorava doktorka Obradović i dodaje da tada može da se javi i vrtoglavica, glavobolja, malaksalost.

Osim toga, kako je istakla, s obzirom da je sada vazdušni pritisak niži mogu se javiti bolovi jer je naš organizam sastavljen u najvećem procentu od vode, pa tečnost želi da izađe iz organizma.

"Sa ovakvim promenama vremena može doći do pojave vrtoglavice, glavobolje, malaksalosti, pospanosti i bolova posebno kod hroničnih bolesnika, a mogu se javiti i bolovi na mestu operativnih zahvata pošto je ožiljak fibrozno tkivo koje ne može da se širi. Uvek apelujemo na hronične bolesnike da terapiju koju su smanjili tokom leta dok je trajalo toplo vreme, kao recimo diuretike, sada polako vrate, ali sve uz konsultaciju sa lekarom", ističe doktorka.

Ovo je idealno vreme za toplotni udar

Ovakvo vreme je idealno za toplotni udar jer je vazduh zasićen vodenom parom, napolju je još uvek relativno toplo pa je potrebno tome prilagoditi i oblačenje kako ne bi došlo do vrtoglavice, glavobolje i kolapsa.

"Ne smemo da zaboravimo uzimanje dovoljne količine tečnosti i laganu ishranu, što više svežeg voća i povrća. Treba da izbegavamo kafu jer ona sužava krvne sudove, da izostavimo energetske napitke, da što više šetamo pored vode i u  prirodi i da se trudimo da imamo kvalitetan san od šest do osam sati svaku noć. I ono što je najvažnije je osmeh na licu i pozitivnost, jer jedino tako ćemo mnogo lakše prebroditi ove vremenske promene", zaključuje dr Obradović.

 

Komentari (0)
Loading