Devojčica (10) preminula od bakterijske infekcije: Doktor upozorava da nikada ne ignorišete ove SIMPTOME

Vesti 05.04.2023 13:20 0

Vivijen Marfi preminula je od invazivne infekcije streptokokom grupe A pre četiri godine.

Devojčica (10) preminula od bakterijske infekcije: Doktor upozorava da nikada ne ignorišete ove SIMPTOME

Shutterstock

Roditelji tvrde da bi devojčica i dalje bila živa da su lekari ranije uočili znake smrtonosnog stanja.

Desetogodišnja devojčica je prvi put počela da pati od upale grla, visoke temperature, osipa, kao i bolova u februaru 2019. godine, saopšteno je prošle nedelje u istrazi Okružnog mrtvozornika u Dablinu.

Vivijenina majka, Lili Marfi, rekla je da je njena porodica bila „razorena, traumatizovana, šokirana i u neverici“ zbog smrti njene ćerke - nakon što im je kasnije rečeno da se to moglo izbeći jer se streptokoka A leči antibioticima.

U emotivnoj izjavi pročitanoj na istrazi, Lili je opisala kako je njena ćerka vrištala svaki put kada bi pomerila glavu i koliko su bili uznemireni kada su otkrili da joj grudi prekrivene crvenim osipom.


„Tri puta smo posetili lekare, a simptomi su se pogoršavali i ništa nije urađeno da leči našu ćerku“, rekla je ona.

Prvi lekar, koji je pregledao Vivijen 14. februara, uverio je roditelje da je u pitanju samo toplotni osip i da verovatno boluje od virusa, preneo je "Irish Mirror". Rekla im je da nastave da daju ćerki Nurofen i Kalpol i da koriste njene inhalatore. Međutim, Lili je rekla da je Vivijenino stanje ostalo isto u naredna dva dana.

Do 16. februara, Vivijenini roditelji su ponovo otišli ​​kod lekara nakon što se osip proširio niz njene butine i ceo gornji deo tela. Jela bi i pila samo kada bi bila primorana na to. Ali doktori su 10-godišnju devojčicu poslali kući i rekli njenim roditeljima da kontaktiraju svog lekara posle vikenda ako i dalje ima iste simptome.

Samo dva dana kasnije Vivijen nije mogla da hoda jer je bol u nogama bio tako jak, ali treći lekar opšte prakse kojeg su posetili 18. februara takođe je tvrdio da je to „samo virusni osip“ i odbio je da detetu prepiše bilo kakav lek.

Istraga je saznala da postoje medicinske beleške koje su pokazale da je Vivijen nekoliko godina ranije imala slične simptome koji su identifikovani kao strep A zbog kojeg je dobila antibiotik.

Uprkos savetima trojice lekara, Lili i njegov muž su osetili da nešto ozbiljnije nije u redu i odveli su Vivijen na odeljenje hitne pomoći u Univerzitetskoj bolnici u Korku 20. februara 2019. Lekari su detetu brzo dijagnostikovali sepsu - ekstremni odgovor tela na infekciju opasnu po život - i postali su sve zabrinutiji zbog crne mrlje na njenoj nozi.

Testovi krvi su kasnije otkrili da je Vivijen bila kritično bolesna i da je trag na njenoj nozi bila infekcija koja uništava meso - cela noga bi morala da bude amputirana da bi se sprečilo širenje infekcije na druge delove njenog tela.

Ali operacija je obavljena prekasna i infekcija se već proširila. Istraga je čula da je sledećeg dana doživela srčani zastoj u sceni za koju je Lili rekla da je podsećala na „ratnu zonu sa krvlju po krevetu i podu koja će ostati sa nama do dana kada umremo“. Nekoliko dana kasnije, roditeljima je rečeno da je Vivijen potrebna magnetna rezonanca kako bi se utvrdilo koliko je oštećenja mozga pretrpela nakon srčanog zastoja. Lili je rekla da je porodici kasnije saopštena „razarajuća vest da je prelepa devojčica potpuno oduzeta i da nema nade da će se oporaviti“.

 Obdukcija na telu devojčice utvrdila je da je umrla od streptokokne septikemije grupe A sa nekrotizirajućim fasciitisom (kolokvijalno poznatom kao „bolest koja jede meso“).


Šta je streptokoka A?

U većini slučajeva Strep A bakterija izaziva blage bolesti, ali u retkim slučajevima može izazvati invazivnu Strep A bolest. Streptokok grupe A (GAS) je vrsta bakterije koja se nalazi u grlu i koži. Invazivni strep A grupe se javlja ako ove bakterije dođu u krvotok ili druga područja gde ne bi trebalo da budu. To onda može dovesti do ozbiljnih bolesti kao što su upala pluća, meningitis i sepsa.

Koji su simptomi?

  • Prema NHS-u, postoje četiri ključna znaka invazivnog streptokoka grupe A na koja treba obratiti pažnju:
  • Groznica (što znači visoku temperaturu iznad 38°C)
  •  Teški bolovi u mišićima
  • Lokalizovana osetljivost mišića
  • Crvenilo na mestu rane

Invazivna verzija bolesti se dešava kada bakterije probiju imunološku odbranu tela. Ovo se može desiti ako se već osećate loše ili imate oslabljen imuni sistem. Dva od najtežih primera invazivne bolesti su nekrotizirajući fasciitis - veoma retka, ali po život opasna infekcija koja se naziva i "bolest koja jede meso" - i sindrom toksičnog šoka.

BONUS VIDEO


 
Komentari (0)
Loading