Imala je upalu grla, a onda joj je stalo srce: Učiteljica (24) iznenada umrla, bakterija koju svi imamo na koži joj je razorila organizam

Jelena Vukelić Vesti 16.11.2023 11:44 0

Preminula je samo nekoliko nedelja od kada je osetila prvi simptome prehlade

učiteljica Betani

Printscreen/Facebook

Porodica jedne 24-godišnje učiteljice iz Velsa, Betani But, otkrila je da je nesrećna žena umrla samo par nedelja nakon što je dobila simptome prehlade, prenosi Dejli mejl.

Betani je prvo osetila da je boli grlo, imala je povišenu temperaturu i glavobolju, narednog dana i crvene fleke po licu. Ubrzo je počela teško da diše i otišla je u bolnicu. 

Lekari su ustanovili da ima upalu pluća izazvanu Streptokokom A i počeli su da je leče. Iako su svi mislili da će se oporaviti Betani je dobila sepsu i preminula.

Njena porodica sada apeluje na sve da budu svesvni svih prikrivenih simptoma sepse. 

Šta je Streptokoka A?

Bakterija Streptococcus grupe A (Strep A) može izazvati mnoge različite infekcije. Bakterije se često nalaze u grlu i na koži, a neki ljudi nemaju simptome. Infekcije koje izaziva Strep A variraju od manjih bolesti do ozbiljnih i smrtonosnih bolesti. To uključuje infekciju kože impetigo, šarlah i streptokoknu anginu. Iako je velika većina infekcija relativno blaga, ponekad bakterije izazovu bolest koja ugrožava život, nazvanu invazivna streptokokna infekcija grupe A i sepsa.

Simptomi sepse

Groznica (što znači visoku temperaturu iznad 38°C)
Teški bolovi u mišićima
Lokalizovana osetljivost mišića
Crvenilo na mestu rane

Invazivna verzija bolesti se dešava kada bakterije probiju imunološku odbranu tela. Ovo se može desiti ako se već osećate loše ili imate oslabljen imuni sistem. Dva od najtežih primera invazivne bolesti su nekrotizirajući fasciitis - veoma retka, ali po život opasna infekcija koja se naziva i "bolest koja jede meso" - i sindrom toksičnog šoka.

 

Komentari (0)
Loading