Ne ignorišite ih: Simptomi srčanog udara kod žena mogu se osetiti mesec dana ranije

Vesti 26.02.2023 20:00 0

Srčani udar je hitan slučaj zbog ograničenih šansi za preživljavanje

žena

Shutterstock

Kod žena, međutim, neki znaci srčanog udara mogu se uočiti već mesec dana ranije. Obratite pažnju na ove detalje.

Srčani udar - smrtonosna pretnja

Infarkt miokarda je stanje u kome dolazi do ishemije srca kao posledica prekida dotoka krvi u srce. Ova pojava dovodi do nekroze miokarda i u mnogim slučajevima završava smrću. Izuzetno je važno što pre otkriti problem i dobiti stručnu medicinsku pomoć. Tokom srčanog udara, možete osetiti nelagodnost ili bol u grudima, iznenadnu slabost, umor, vrtoglavicu, bol u stomaku ili povraćanje.

Studije pokazuju da čak i mesec dana pre srčanog udara možemo osetiti tegobe koje najavljuju predstojeću ishemiju srca. Ovakvi rani simptomi su prilika da se zainteresujete za svoje zdravlje i preduzmete odgovarajuće preventivne korake. Nivo troponina u krvi je takođe važan pokazatelj srčanog udara .

Dijagnoza infarkta miokarda uključuje: elektrokardiografija. 

Srčani udari kod žena

Naučni izveštaji pokazuju da su kardiovaskularne bolesti izuzetno čest uzrok smrti kod žena. Bolesti srca uzrokuju do 1/3 smrtnih slučajeva među ženama. Stoga je važno obratiti pažnju na rane znakove upozorenja. Takođe je vredno zapamtiti da se mogu razlikovati između muškaraca i žena. Rezultat ovih razlika je da se kod žena aterosklerotski plakovi akumuliraju prvenstveno u manjim arterijama srca, a kod muškaraca u velikim arterijama.

Simptom predstojećeg srčanog udara koji se javlja noću

Jedan od karakterističnih simptoma predstojećeg srčanog udara, koji se prema studijama javlja mesec dana pre kod čak polovine žena, jeste poremećaj sna. Analiza naučnika pokazuje da se ovaj problem javlja i do 48 odsto žena. Predstojeća ishemija miokarda može biti indicirana problemima sa spavanjem, posebno u kombinaciji sa umorom, anksioznošću, bolom i kognitivnim poremećajima.

Veza između srčanog udara i problema sa spavanjem nije sasvim jasna. Međutim, naučnici su primetili da se u oba slučaja dijagnostikuje zapaljenje u telu. Kratak san je takođe povezan sa povećanjem nivoa interleukina-6 i C-reaktivnog proteina (CRP), čija je visoka koncentracija često odgovor organizma na oštećenja i povrede.

Iako poremećaj spavanja pre infarkta prijavi skoro polovina žena, ovaj simptom je još češći, čak 71 odsto. slučajevima, javlja se neobičan zamor. To otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Uobičajeni rani simptomi infarkta miokarda kod žena, primećeni čak i nekoliko nedelja pre početka ishemije, uključuju:

  • kratak dah ;
  • loše varenje ;
  • anksioznost;
  • lupanje srca ;
  • slabost u rukama;
  • kognitivni poremećaji, uključujući poremećaje pamćenja i promene u razmišljanju;
  • promene u vidu;
  • nedostatak apetita;
  • peckanje u rukama;
  • poremećaji disanja noću.
Komentari (0)
Loading