Kardiolozi objašnjavaju: Ovi simptomi ukazuju na srčani udar, javljaju se čak i par meseci ranije

K.Ć. Vesti 30.03.2022 12:54 0

Iako su oči sveta već mnogo meseci uprte u pandemiju korona virusa, ne patimo samo od COVID-19. Kardiovaskularne bolesti su i dalje veoma opasne, a infarkt miokarda je lider u statistici

Kardiolozi objašnjavaju: Ovi simptomi ukazuju na srčani udar, javljaju se čak i par meseci ranije

Shutterstock

Ova je ponekad opasnija što ne možemo da je prepoznamo na vreme. U međuvremenu, što pre odemo kod lekara, veće su nam šanse za oporavak. Pitali smo kardiologe koji simptomi karakteristični za srčani udar mogu da ga predvide i nekoliko meseci ranije.

Simptomi srčanog udara

- Infarkt miokarda kod većine pacijenata nastaje iznenada i bez upozorenja - kaže Medonetu dr Kšištof Pujdak, kardiolog na klinici Herford. - Uprkos tome, upozoravajući simptomi se javljaju kod oko polovine pacijenata 24-48 sati pre stvarnog infarkta. Naravno, uobičajeni simptomi, kao što je klasična angina pektoris , koja se može javiti mesecima pre pojave akutnog infarkta. Međutim, to je retkost, jer je u patofiziološkom smislu akutni koronarni sindrom, koji između ostalog obuhvata i srčani udar se razlikuje od "hroničnog koronarnog sindroma", koji se nekada zvao stabilna koronarna arterijska bolest.

Međutim, dešava se da pacijenti imaju simptome srčanog udara ranije, čak i nekoliko nedelja ranije. Zanimljivo je da muškarci prijavljuju drugačije simptome od žena. U nastavku opisujemo najčešće.

Simptomi srčanog udara. Retrosternalni bol

Tipičan koronarni bol je pritisak ili bol koji peče, najčešće se širi donjom vilicom. Takođe može preći na ramena i leđa. Bol je kratak, traje minut, dva, ponekad i pet minuta. To ne mora biti povezano ni sa naporom, može se javiti i u mirovanju.

- Ako takvi bolovi počnu da se pojavljuju, uvek treba uzeti u obzir mogućnost da se nešto dešava sa srcem - kaže dr Jacek Pijeza, doktor medicine, kardiolog iz Šleskog centra za srčane bolesti u Zabžeu.

Simptomi srčanog udara. Osećaj znojenja

Ovaj simptom je obično povezan sa retrosternalnim bolom.

- Prilikom prikupljanja podataka pitamo i da li se pacijent oznojio - kaže dr Pijeza. - I često čujemo da jeste. Naravno, prekomerno znojenje se može javiti kao nezavisan simptom, nezavisno od retrosternalnog bola. Međutim, ako je osećaj znojenja povezan sa peckanjem ili pritiskanjem retrosternalnog bola, to je već alarmni signal.

Znojenje uglavnom obuhvata čelo, grudi, ruke i stopala. Pojavljuje se iznenada, u različito doba dana i noći. Takođe nije povezano sa fizičkom aktivnošću i temperaturom okoline. Muškarci često ignorišu ovaj simptom, a žene ga pogrešno smatraju talasima vrućine tokom menopauze .

Simptomi srčanog udara. Nepravilan rad srca

Pacijent oseća lupanje srca , neujednačen, nepravilan rad srca. Takođe može doći do ubrzanog rada srca u situacijama kada pacijent nije uznemiren.

Takvi simptomi mogu se pojaviti u toku koronarne arterijske bolesti, kada ona postane ishemijska. Ako se ishemija javi nekoliko nedelja pre infarkta, aritmija može biti jedan od simptoma.

- Pacijent kaže da prilikom merenja pritiska aparat ukazuje na aritmiju ili sam oseća da mu srce radi neravnomerno, prebrzo, neadekvatno naporu - kaže dr Pijeza.

Lupanje srca je kratko, 1-2 minuta, i češće je kod žena. Poremećeni srčani ritmovi mogu nastati i od vežbanja, ali tada srce kuca nepravilno, za razliku od zdravog čoveka.

Simptomi srčanog udara. Bol u stomaku

- Kod žena ponekad srčani udar može da pokaže simptome trbušne maske - objašnjava dr Pijeza. - Pacijenti prijavljuju bolove u stomaku, a tipične infarktne promene se nalaze tek nakon EKG pregleda.

Kažu da se bol u stomaku javlja čak i kod polovine ljudi koji kasnije dožive srčani udar. Može se manifestovati kao osećaj sitosti, kruljenje u stomaku, prelivanje sadržaja hrane, nadimanje, mučnina i uznemireni stomak. Ovaj simptom je periodičan i rekurentan.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading