Ovo su TRI najranija znaka SRČANOG UDARA: Ako ih primetite odmah se javite vašem lekaru

K.Ć. Vesti 14.04.2022 09:54 0

Srčani udar može da izazove srčani zastoj, to su dve veoma različite stvari, ali se često mešaju jedna sa drugom

Srce

Shutterstock

Nova istraživanja su pokazala da tri od četiri osobe misle da su u istom stanju. Manje od polovine ispitanih je reklo da će pozvati Hitnu pomoć ako oni ili njihova voljena osoba imaju neke od manje poznatih simptoma srčanog udara.

Rani pokazatelji da biste mogli imati srčani udar su nelagodnost, znojenje i stezanje u grudima. Profesor dr Stiv Povis je rekao: „Nažalost, kardiovaskularne bolesti uzrokuju četvrtinu svih smrtnih slučajeva širom zemlje i identifikovali smo ovo kao najveću oblast u kojoj možemo spasiti živote u narednoj deceniji.

Možda vam ovi simptomi neće delovati ozbiljno, ali je od velike važnosti da kontaktirate pomoć.

Važno je naglasiti da je ukupna stopa preživljavanja za osobe koje dožive srčani udar sedam od deset, a povećava se na devet od deset, za one koji rano stignu u bolnicu.

Simptomi srčanog udara mogu uključivati:

Bol u grudima – osećaj pritiska, težine ili stezanja u grudima bol u drugim delovima tela – može se osećati kao da se bol širi sa grudi na ruke (obično je zahvaćena leva ruka, ali može zahvatiti obe ruke), vilicu, vrat, leđa i stomak (abdomen)

  • osećaj vrtoglavice
  • znojenje
  • kratak dah
  • mučnina (mučnina) ili mučnina (povraćanje)
  • ogroman osećaj anksioznosti (slično kao kod napada panike)
  • kašalj

Dok je najčešći simptom srčanog udara i kod muškaraca i kod žena bol u grudima, žene češće doživljavaju druge simptome kao što su kratak dah, mučnina/povraćanje i bol u leđima ili vilici.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading