Evo koji MESEC i dan u nedelji su NAJRIZIČNIJI: Najčešći srčani udari se upravo tada mogu desiti

Vesti 22.01.2023 17:00 1

Velika švedska studija koja je tokom sedam godina pratila srčane bolesnike iz nekoliko hiljada bolnica, pokazala je da kalendar itekako igra veliku ulogu u našem zdravlju, bar kada se radi o kardiovaskularnim bolestima

žena

Shutterstock

Iako mnogo faktora utiče na zdravlje pojedinca, ispostavilo se da se jedan dan u nedelji i jedan mesec u godini, izdvajaju kao najrizičniji za dobijanje srčanog udara.

Naime, ubedljivo najopasniji dan je ponedeljak (skoro četvrtina srćanih udara se događa ovim danom) a naučnici navode da ponedeljkom imate čak 11 odsto veće šanse da doživite infarkt nego bilo kojim drugim danom.

Kao objašnjenje navodi se nagomilavanje stresa koji donosi početak radne nedelje. Zato i ne čudi što su najugroženije kategorije ponedeljkom, mlađi radni ljudi.

Sasvim očekivano, dan kada su najmanje šanse za srčani udar je subota.

Doba dana kada je rizik od infarkta najveći, vezuje se za vreme tokom kojeg je stres na najvišem nivou, nekom je to popodne, drugome već ponedeljak ujutru…

Istraživači su se bavili i time koji je mesec najopasniji i podaci su sledeći: najviše srčanih udara je zabeležno u decembru, a najmanje u julu.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Kalesu
22.01.2023 23:08

Moj slučaj se nikako ne uklapa u ovu statistiku: težak STEMI infarkt, bila je sreda i 28. juli predprošlog leta.