Pregled je efikasniji od CT: Srčani udar se može predvideti DEVET godina ranije

Vesti 18.01.2022 19:30 0

Svake godine od srčanog udara oboli oko 90 hiljada ljudi. Svaka četvrta osoba umire. U međuvremenu, stručnjaci smatraju da se pojava srčanog udara može predvideti i do devet godina ranije

Pregled je efikasniji od CT: Srčani udar se može predvideti DEVET godina ranije

Shutterstock

Pregled je efikasniji od CT

Specijalisti sa Univerziteta u Oksfordu koristili su veštačku inteligenciju da bi pažljivije pregledali pacijente. Studiju je finansirala Britanska fondacija za srce i objavljena je u European Heart Journal.

Nova tehnologija određuje promene u krvnim sudovima koji snabdevaju srce krvlju. Ovom metodom moguće je prepoznati verovatnoću srčanog udara u narednih devet godina od čak 90%. efikasnost. Kao rezultat toga, oni sa visokim rizikom od srčanog udara mogu se pratiti i dati im odgovarajuće lekove.

Kako je potvrdio prof. Haralambos Antoniades, koji je vodio studiju, sada doktori vide samo vrh ledenog brega. Nova tehnologija omogućava širi pogled na zdravlje pacijenata. Specijalista dodaje da se trenutno CT radi kod osoba sa najvećim rizikom od srčanog udara. Oko 75 odsto. ljudi nakon kompjuterske tomografije se puštaju kući. Mnogi od ovih pacijenata kasnije dožive srčani udar. Oni su ciljna grupa istraživača.

Faktori rizika od srčanog udara

Nova tehnologija je namenjena ljudima od 40 do 70 godina koji imaju bol u grudima ili su opterećeni faktorima rizika za srčani udar. Zahvaljujući savremenim istraživanjima moguće je dobiti informacije o verovatnoći srčanog udara kod određenog pacijenta i rano preduzeti mere za sprečavanje srčanog udara.

Najčešći faktori rizika za srčani udar su pušenje, gojaznost, hipertenzija , dijabetes , visok holesterol, neadekvatna ishrana, niska fizička aktivnost i stres. Srčani udari su češći kod muškaraca nego kod žena.

Komentari (0)
Loading