Prvi korak je jedan od najvažnijih – kupite kvalitetnu kafu.
Pravilan postupak kuvanja savršene kafe je sledeći:
1. Ne čekajte da voda za kafu provri. Kada se zagreje do ključanja (ali ne sme da provri), sklonite sa ringle.
2. Trećinu vode sipajte u šolju, pa dodajte kafu (po jednu punu kašičicu za svaku šoljicu ili dve kašičice ako su šolje velike). Promešajte da nema grudvica.
3. Vratite na ringlu i kad se podigne kafa do vrha džezve, sklonite je sa ringle, dodajte vodu koju ste odlili, vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.
4. Sklonite sa šporeta, ostavite da stoji nekoliko sekundi.
5. Dodajte kašičicu hladne vode i sipajte u šolje.
6. Ako stavljate šećer, dodajte ga u hladnu vodu u džezvu.
Izbegavajte ove greške koje će pokvariti kvalitet skuvane kafe:
1. Ne mešajte previše, to kvari ukus.
2. Ne čekajte da se nekoliko puta podigne do vrha džezve, to takođe menja ukus kafe.
3. Kada zakuvate kafu, provri i sklonite sa ringle – ne mešajte više.
Bonus video: