Bolju od ove još niste popili: Greška koju svi pravimo kad kuvamo tursku kafu, a kvari joj ukus!

Vesti 28.01.2024 11:31 0

Ljubitelji crne kafe odlično razlikuju kada je dobro skuvana ili slaba „kao čaj“. Na ovaj način se pravilno kuva turska kafa, sa bogatom aromom i ukusom!

kafa

Shutterstock

Prvi korak je jedan od najvažnijih – kupite kvalitetnu kafu.

Pravilan postupak kuvanja savršene kafe je sledeći:

1. Ne čekajte da voda za kafu provri. Kada se zagreje do ključanja (ali ne sme da provri), sklonite sa ringle.

2. Trećinu vode sipajte u šolju, pa dodajte kafu (po jednu punu kašičicu za svaku šoljicu ili dve kašičice ako su šolje velike). Promešajte da nema grudvica.

3. Vratite na ringlu i kad se podigne kafa do vrha džezve, sklonite je sa ringle, dodajte vodu koju ste odlili, vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.

4. Sklonite sa šporeta, ostavite da stoji nekoliko sekundi.

5. Dodajte kašičicu hladne vode i sipajte u šolje.  

6. Ako stavljate šećer, dodajte ga u hladnu vodu u džezvu.

Izbegavajte ove greške koje će pokvariti kvalitet skuvane kafe:

1. Ne mešajte previše, to kvari ukus.

2. Ne čekajte da se nekoliko puta podigne do vrha džezve, to takođe menja ukus kafe.

3. Kada zakuvate kafu, provri i sklonite sa ringle – ne mešajte više.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading