Evo šta se događa ako ponovo zagrejete kafu nakon kuvanja

Vesti 09.01.2023 15:19 0

Jeste li među onim osobama koje zaborave na šoljicu kafe i onda je ponovo zagrevaju?

Kafa

Shutterstock

Ili napravite previše kafe odjednom pa je morate naknadno zagrejati? Evo odgovora na pitanje da li je to dobra navika.

Naime, mnogi će vam reći da nije dobro podgrevati kafu jer se ukus može promeniti, a uz to se potencijalno može smanjiti i sadržaj kofeina, piše Inverse.

Kristofer Hendon, docent računarske hemije materijala na Univerzitetu u Oregonu, detaljno odgovara na pitanje da li je dobro podgrevati kafu.

Naime, ovaj napitak sastoji se iz niza različitih kiselina ekstrahovanih iz zrna kafe, uključujući kininsku kiselinu koja daje gorak ukus. Kafa je takođe puna različitih jedinjenja kao što su karbonil, sumporni aliciklički aromatski benzenoid i razna heterociklička jedinjenja. Nadalje, kafa je puna kofeina koji takođe doprinosi gorčini koju ima ovaj napitak.

Šta se događa sa svim tim materijama i jedinjenima prilikom podgrevanja kafe? Hendon ističe da kofein nije jako reaktivan. “U pitanju je prilično stabilan organski molekul”. Jedini pravi način da se izgubi kofein iz kafe bio bi proces sublimacije tokom kojeg materija koja je u krutom stanju ispari, a za to su potrebne ekstremne temperature (više od 170°C), piše Krstarica.

Ipak, navodi da može razumeti da se nekim ljudima čini da podgrejana šoljice kafe ima manji sadržaj kofeina. On takav utisak pripisuje placebo efektu, navodeći da prva šoljica kafe tokom dana jednostavno deluje drugačije na nas.

“Ali iako nivo kofeina u vašoj kafi ostaje stabilan, to ne znači da će vaša kafa ostati nepromenjena nakon podgrevanja”, kaže Hendon.

Kao i svaka sveža namirnica, kafa postaje sve lošija što duže stoji, a ponovno zagrevanje ubrzava ovaj proces jer se brže oslobađaju isparljiva  jedinjenja koji joj daju ukus.

“Dakle, moguće je da vaša šoljica kafe ima lošiji ukus nakon podgrevanja, ali možete je bezbrižno popiti jer u tome nema ništa opasno”, zaključuje Hendon.

Ako ste skloni podgrevanju kafe, bolje je to uraditi u mikrotalasnoj pećnici umesto na šporetu jer ćete tako skratiti vreme tokom kojeg se oslobađaju isparljiva organska jedinjenja.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading