Istraživači su pratili više od 500.000 Britanaca skoro deceniju. Rezultati su pokazali da ljudi koji uvek dodaju više soli u svoje obroke imaju 28 odsto veću verovatnoću da umru pre nego što napune 75 godina, u poređenju sa onima koji je nikada ili retko dodaju.
Višak soli u vašem sistemu dovodi do zadržavanja vode u krvi, pritiska na vaše krvne sudove i podizanja krvnog pritiska. Ovo kasnije može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara. Bolesti srca i moždani udar su jedni od najvećih ubica, ubiju oko 160.000 godišnje, a američki broj smrtnih slučajeva je oko pet puta veći.
Međutim, stručnjaci kažu da sol koja je „skrivena“ u našoj hrani znači da mnogi ljudi jedu više soli nego što i sami shvataju.
- Potrebno nam je malo soli u ishrani. Ali previše jedenja može dovesti do visokog krvnog pritiska, što zauzvrat povećava rizik od srčanog i moždanog udara. „Iako je ljudima uvek važno da vode računa o tome da dodaju previše soli u hranu, velika većina soli je već u hrani pre nego što je kupimo, što znači da konzumiramo više nego što shvatamo - rekla je Kloi Mekartur iz Britanske fondacije za srce.
Istraživači su odlučili da pogledaju dodavanje soli za stolom jer je procena ukupnog unosa soli teška zbog visokog nivoa soli u svakodnevnoj ishrani. Natrijum se dodaje u niz namirnica, od gotovih jela kao što su instant supe do sosova za testenine kako bi potom bili lepši.
So takođe može da produži njihov rok trajanja i dodaje se u proizvode kao što su narezane šunke i drugo suvo meso.
Stručnjaci sa Univerziteta Tulane analizirali su podatke od 501.379 ljudi. Na početku su pitani koliko često posipaju solju svoja jela - sa opcijama nikad/retko, ponekad, obično ili uvek.
Tokom prosečnog devetogodišnjeg praćenja, zabeleženo je oko 18.474 prevremene smrti (mlađe od 75 godina). Oko tri na svakih 100 ljudi starosti između 40-69 godina prerano umire u opštoj populaciji.
Nove kalkulacije za studiju, objavljene u European Heart Journal, sugerišu da jedna osoba od 100 koja dodaju so svojoj hrani može umreti mlada. Profesor Lu Ki i tim su takođe izračunali koliko godina su ljubitelji soli prekinuli svoje živote u poređenju sa onima koji nisu dodavali so. U dobi od 50 godina, oko 1,5 godine i 2,3 godine je smanjen očekivani životni vek žena i muškaraca koji su uvek dodavali so u hranu, respektivno. Naučnici su otkrili da je rizik od rane smrti blago smanjen kod ljudi koji su jeli najviše voća i povrća.
- Čak i skromno smanjenje unosa natrijuma, dodavanjem manje ili nimalo soli u hranu za stolom, verovatno će dovesti do značajnih zdravstvenih koristi.- Profesor Ki je napisao.
BONUS VIDEO