Instrutorka Mira Jemović pokazala vežbu koja POPRAVLJA raspoloženje: UKLANJA menstrualne bolove i blagotvorno deluje na rad SRCA

M. J. Vesti 12.07.2022 10:15 0

Vežba za jačanje leđa, ruku i ramena, popravljanje držanja i rastezanje stomaka.

Instrutorka Mira Jemović pokazala vežbu koja POPRAVLJA raspoloženje: UKLANJA menstrualne bolove i blagotvorno deluje na rad SRCA

Printscreen/ YouTube

Fitnes instruktorka Mirjana Jemović Mačužić svakoga dana čitaocima potala Naj Žena preporučuje po jednu vežbu, koja će im pomoći da se u startu dana osećaju opušteno i urade nešto dobro za svoje zdravlje. Danas je na redu vežba Kobra.

Za šta je dobra ova vežba:

  • Istezanje mišića u predelu grudi i stomaka
  • Jačanje i bolja fleksibilnost mišića leđa, ruku, zadnjice
  • Pomaže kod menstrualnih bolova istezanjem trbušnih mišića
  • Popravlja raspoloženje, smanjuje stres i zamor
  • Blagotvorno deluje na rad srca
  • Stimuliše organe abdomena, pogotovo bubrege i organe za varenje
  • Čisti plućne i srčane puteve, zbog čega je dobar za astmatičare
  • Poboljšava cirkulaciju i razmenu kiseonika

Kako se izvodi vežba:

Legnemo na stomak i smestimo dlanove ispod ramena. Sa udahom podignemo glavu i grudni deo snagom mišića leđa. Držimo stomak čvrsto.

Prateći dah, aktivno izdužujemo leđa i vrat, izdužujući kičmu pravimo međupršljeniski prostor i aktivno ga održavamo, kao da se svaki narednim udahom dodatno izdužujemo.

Lice gleda napred, da bi bada bila podvučena blago prema grudnoj kosti da bi zadnja strana vrata bila izdužena kako bi vratni deo kičme bio ispravljen i u produžetku leđa.

Ramena povučemo nazad i spuštamo ih izvlačeći teme sve više prema plafonu.

Ostanemo u ovom položaju barem nekoliko udaha i izdaha, do dva minuta, a zatim polako spustimo trup do poda. Tek tada opustimo stomak.

Ukoliko tokom podizanja u položaj osetite zatezanje ili bol u leđima, umesto dlanova spustite cele podlaktice na pod i nastavite sa udasima da vučete teme ka plafonu. 

Veoma je važno da znate da nam nije prioritet da se podignemo visoko gurajući rukama o pod! Ako pokušavate po svaku cenu da se izvijete, možete da izazovete preveliki pritisak na pršljenove i diskuse među njima. Umesto podizanja snagom ruku, više se oslanjamo na snagu samih leđa, a ruke samo pomažu.

Ovu vežbu ne treba da rade trudnice, zbog pritiska na stomačni deo, osobe koje imaju povredu ili probleme sa donjim delom leđa, osobe sa trbušnom kilom, osobe koje imaju povredu ili probleme sa ručnim zglobovima.

Ne zaboravite - fizička aktivnost je bitna i za fizičko i za mentalno zdravlje svake osobe, pa vam preporučujemo da nas svakodnevno pratite i učinite dobru stvar, pre svega za sebe. A, kada smo dobri sebi, onda smo drugima, okolini, još bolji.

Opusti se čoveče, sa Mirom Jemović, svakog radnog dana na portalu Naj Žena i Youtube Alo! kanalu od 10.00h.

O INSTRUKTORKI

Mirjana Jemović Mačužić je dugogodišnji instruktor fitnesa. Bavila se različitim oblicima fitnes programa, među kojima su pilates, step aerobik, haj-lou, aerobik, joga, džezersajz i njihove kombinacije. Trenutno vodi treninge pilatesa i održava različite korporativne treninge.

Na instagram profilu Fitnes si ti pokušava da približi ideju da voditi računa o svom telu nije luksuz i ne zahteva mnogo vremena, te da je vežbanje dostupno svima, i onima koji nemaju novca i onima koji nemaju vremena.

- Imamo jedno telo i jedan život, naša dužnost je da to što nam je dato održavamo. Ovo se odnosi na sve generacije – na mlade pred kojima će se tek naći različite trzavice, na roditelje koji ne samo da treba da vode računa o sebi, već i da daju dobar primer svojoj deci, na stare koji treba jesen života da provedu pokretni i vitalni – poručuje.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading