Ako vam PRITISAK naprasno SKOČI, nedostaje vam jedan VITAMIN: Posledice mogu da budu OPASNE po život, a evo šta je neophodno da uradite!

Vesti 30.06.2022 17:20 0

Naučnici su otkrili vezu između visokog krvnog pritiska i nedostatka jednog od vitamina

Ako vam PRITISAK naprasno SKOČI, nedostaje vam jedan VITAMIN: Posledice mogu da budu OPASNE po život, a evo šta je neophodno da uradite!

Shutterstock

Pokazalo se da drastični skokovi pritiska nisu uvek uzrokovani lošim vremenom, stresom kod kuće ili na poslu ili lošom ishranom. Američki naučnici sproveli su studije koje su potvrdile da postoji mnogo više faktora koji dovode do hipertenzije. A jedan od glavnih je nedostatak vitamina D.

Proučavajući istoriju bolesti hiljada pacijenata koji već nekoliko godina imaju visok krvni pritisak, došli su do zaključka da ovaj element direktno utiče na stanje krvnih sudova. To znači da za ove pacijente postoji rizik od „najgoreg“, odnosno nastanka moždanog i srčanog udara.

Proverite krvnu sliku

Naučnici su takođe otkrili da efekat vitamina D na krvni pritisak nije direktan, već indirektan. To jest, zavisi od mnogih faktora. Zbog toga je potrebno oko jednom mesečno uraditi analizu krvi i proveriti stanje ovog vitamina u organizmu. Naravno, lekari ne savetuju da sami uzimate ovaj vitamin kako biste sprečili skokove krvnog pritiska, bez prethodne konsultacije sa lekarom. U međuvremenu možete pojačati ishranu koja sadrži ovaj element u ttagovima, a u ove namirnice spadaju masna riba (losos, tunjevina, bakalar, sardine itd.), žumanca i neke vrste mesa. Osim toga, nedostatak vitamina D možete rešiti boravkom na otvorenom, šetnjom ujutru kada je sunce. Ovaj nutrijent se takođe sintetiše u telu tokom aktivnosti – intenzivnog hodanja, trčanja ili vežbanja na spravama.
 

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading