„Surutka je zapravo nusprodukt u proizvodnji mleka. Neke fabrike prave i po 50.000 litara dnevno kada prerađuju sir. Iako se često naziva lekovitom, ona je pre svega otpadni proizvod mlečne industrije. Ne možemo svaku surutku da smatramo zdravom jer postoji mnogo varijabli koje utiču na njenu kvalitet i nutritivne vrednosti“, objašnjava dr Mandić.
Ključna stvar je – naučnih dokaza o lekovitosti na ljudima praktično nema. „Prvi faktor je od koje životinje potiče surutka, da li je sa slobodne ispaše ili iz industrijskog uzgoja. Obrada mleka je takođe važna, jer pasterizacija uništava štetne mikroorganizme, ali i delimično razgrađuje proteine surutke“, dodaje doktorka.
Koja surutka je najbolja, a koja najgora?
-Kozja surutka se smatra zdravijom od kravlje jer ima bolji sastav proteina. Kravlja surutka je u redu, ali je važno da dolazi od krava sa slobodne ispaše, koje jedu više trave i manje industrijske hrane. Surutka u prahu je najmanje preporučljiva – sadrži malo proteina, puno laktoze i enzime koji su korisni samo u minimalnoj meri. To je kao da pijete šećer u prahu - upozorava dr Mandić.
Sveža, sirova surutka je najbolja – čuva enzime i proteine, ali je danas teško pronaći je u prodaji.
Iako surutka može podstaći stvaranje glutationa – antioskidanta koji pomaže jetri – osobe osetljive na laktozu ili probavne probleme trebalo bi da je izbegavaju. „Lično ne preporučujem pacijentima da piju surutku“, zaključuje dr Bojana Mandić.