Nova studija pojačava rastuću zabrinutost oko slatkih pića i njihovih alternativa, pokazujući da obe opcije mogu povećati rizik od ozbiljnog stanja jetre poznatog kao steatozna bolest jetre povezana sa metaboličkom disfunkcijom (MASLD).
Nalazi osporavaju uobičajenu percepciju da su veštački zaslađena pića sigurna alternativa gaziranim pićima i voćnim napicima punim šećera. Istraživači su otkrili da je svakodnevno konzumiranje bilo koje od ovih vrsta pića povezano sa značajno većim rizikom od MASLD-a (ranije poznatog kao bezalkoholna masna bolest jetre), kao i da su dijetalne verzije pića povezane sa većim rizikom od smrti usled oboljenja jetre.
Dnevna limenka dijetalnog gaziranog pića povećala je rizik od smrti povezanih sa jetrom
U studiji su analizirani podaci više od 103.000 učesnika britanske biobanke koji nisu imali bolesti jetre na početku istraživanja. Tokom prosečnog praćenja od oko 10 godina, 949 osoba je razvilo MASLD, a 103 su preminuli od uzroka povezanih sa jetrom.
Ključni nalazi studije su sledeći:
- Ljudi koji su popili više od 350 ml napitka zaslađenog šećerom (što je ekvivalent jedne standardne limenke gaziranog pića) imali su 50% veći rizik od razvoja MASLD-a u poređenju sa ljudima koji su pili manje od toga.
- Napici sa niskim sadržajem šećera ili dijetalna pića bili su povezani sa još većim rizikom: konzumiranje više od 350 ml dnevno povezano je sa 60% većim rizikom od razvoja MASLD-a.
- Dijetalna pića takođe su bila povezana sa većim rizikom od smrti usled bolesti jetre. Takva veza nije pronađena između zaslađenih pića i smrti povezanih sa jetrom.
- Magnetna rezonanca (MR) potvrdila je da su obe vrste pića povezane sa većim sadržajem masti u jetri.
Istraživači su procenili da zamena dnevne porcije bilo kog pića vodom smanjuje rizik od MASLD-a za oko 13 do 15%. Izbor dijetalnog pića umesto slatkog nije doneo nikakvu korist.
Stručnjaci kažu da „dijetalno“ ne znači zdravo
Rezultati bi trebalo da podstaknu preispitivanje načina na koji ljudi gledaju na dijetalna pića, izjavila je glavna autorka Lihe Liu, studentkinja master studija na odseku za gastroenterologiju Univerziteta Soocho, u saopštenju.
Shutterstock
Ovi najnoviji nalazi ukazuju da su zaslađena pića sa niskim sadržajem šećera ili bez šećera zapravo povezana sa većim rizikom od bolesti jetre, čak i ako ljudi piju samo jednu limenku dnevno, rekla je.
„Ovi nalazi dovode u pitanje uobičajenu percepciju da su ta pića bezopasna i ističu potrebu za preispitivanjem njihove uloge u ishrani i zdravlju jetre, posebno jer se MASLD pojavljuje kao globalni zdravstveni problem“, dodala je Liu.
Zaslađena pića povećavaju rizik od bolesti jetre, gojaznosti i dijabetesa tipa 2
S obzirom na ono što se trenutno zna o negativnim uticajima prekomernog unosa šećera na zdravlje, logično je da slatka pića povećavaju rizik od razvoja MASLD-a, kaže za Everyday Health dr Metju Kapus, gastroenterolog na Medicinskom fakultetu Univerziteta Duke.
Zaslađena i gazirana pića mogu izazvati nagle skokove nivoa glukoze i insulina u krvi, dovesti do gojaznosti i povećati nakupljanje masti u jetri — svi su to faktori koji doprinose riziku od MASLD-a, dodaje Longang Zao, doktor nauka i istraživač na ,,Yale School of Nursing".
Shutterstock
Pored toga što doprinosi riziku od MASLD-a, „više smo nego sigurni“ da je šećer direktno povezan sa gojaznošću, srčanim bolestima, visokim holesterolom i dijabetesom, kaže dr Kapus, koji nije bio uključen u istraživanje. Konzumiranje velikih količina šećera povećava verovatnoću razvoja bilo kog od ovih stanja, dodaje on.
Dokazi ukazuju da, budući da telo brzo apsorbuje tečne šećere iz gaziranih pića, ta pića mogu prouzrokovati više štete jetri u poređenju sa slatkom hranom.
Zašto dijetalna pića bez šećera predstavljaju rizik za jetru?
Iako napici bez šećera možda direktno ne doprinose nakupljanju masti u jetri, postoji zabrinutost da bi mogli da promene naš apetit i doprinesu nakupljanju masti na druge načine, kaže dr A. Sidni Barit IV, profesor medicine i direktor hepatologije na Univerzitetu Severne Karoline.
Shutterstock
Dijetalna pića mogu uticati na crevni mikrobiom, zbuniti prirodne signale gladi i sitosti u telu i održavati želju za slatkom hranom — a sve to može doprineti problemima poput metaboličkih poremećaja i nakupljanja masti u jetri, objašnjava dr Zao.
Pošto postojeća istraživanja ne mogu da dokažu uzročno-posledičnu vezu, nije jasno šta tačno povećava rizik, kaže dr Kapus, koji dodaje da je „sumnjičav prema ovoj vrsti pića“.
„Povećani rizik mogao bi biti posledica korišćenih hemikalija, ali ne možemo znati da li postoje i drugi faktori. Na primer, da li ljudi koji konzumiraju velike količine pića sa niskim sadržajem šećera ili bez šećera vode zdrav način života sa uravnoteženom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću?“ To je nešto što se iz ove studije ne može zaključiti, dodaje Kapus.
Više od 1 od 4 odrasle osobe ima MASLD
Iako ovi nalazi imaju smisla, postavlja se mnogo pitanja, kaže dr Barit, koji nije bio uključen u studiju.
„Kod više od 100.000 pacijenata tokom desetogodišnjeg praćenja identifikovano je oko 1.000 novih slučajeva MASLD i oko 100 smrtnih slučajeva povezanih sa jetrom“, navodi on. To izaziva određene nedoumice u vezi sa tim kako je bolest klasifikovana, dodaje Barit.
Shutterstock
„Znamo da je prevalencija MASLD oko 25 do 30 odsto u odrasloj populaciji i da incidencija raste, pa me ove niske brojke iznenađuju“, kaže on.
MASLD, ranije poznata kao nealkoholna masna bolest jetre, najčešća je hronična bolest jetre u svetu. Nastaje kada se masnoća nakuplja u jetri, što ponekad dovodi do upale, ciroze ili raka jetre. MASLD je snažno povezan sa gojaznošću, dijabetesom tipa 2 i drugim metaboličkim poremećajima.
Pošto se bolest često razvija bez simptoma, mnogi ljudi ne znaju da je imaju dok stanje ne postane ozbiljnije.
Još jedan razlog zašto treba piti više vode
Poruka stručnjaka je jasna i dosledna: Ograničite i slatka i dijetalna pića.
„Nikome nije potrebno gazirano piće. Nikome nije potrebno sportsko piće, osim možda nekome ko se značajno znoji tokom fizičkog napora. Ograničite se na vodu, kafu i čaj, i smanjite unos šećera i veštačkih zaslađivača“, kaže Kapus.
Shutterstock
Barit se slaže da je voda uvek bolji izbor.
„Pića koja sadrže šećer izlažu nas prekomernom unosu praznih kalorija, a postoji i zabrinutost da čak i pića bez šećera mogu uticati na naš apetit i prehrambene navike“, navodi on.
Izbegavanjem slatkih i dijetalnih pića smanjujete rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema kasnije u životu, dodaje Kapus.
Bonus video:
Možda vas zanima…