Jetra je jedan od najvažnijih organa, jer obavlja više od 500 funkcija, uključujući čišćenje krvi, regulaciju hormona i preradu nutrijenata. Prekomerna konzumacija šećera, masti i fizička neaktivnost mogu je ozbiljno oštetiti, čak i bez kap alkohola. Gastroenterolog dr Džozef Salhab podelio je svoj lični spisak tri vrste povrća koje redovno jede kako bi zaštitio jetru i podstakao njenu regeneraciju.
Brokoli
Na vrhu te liste je brokoli, jer sadrži sulforafan – prirodni spoj koji podstiče detoksikaciju i pomaže jetri da se oslobodi toksina. Brokoli i ostale kupusnjače (poput prokelja i karfiola), kao i lisnato povrće (kelj, blitva, spanać), imaju slična zaštitna svojstva.
Shutterstock
Cvekla
Na drugom mestu nalazi se cvekla, bogata antioksidansom betalainom koji umanjuje oštećenje jetre, poboljšava protok žuči i potpomaže varenje masti, piše portal „timesofindia“. Cvekla pomaže i boljoj cirkulaciji u mozgu, što doprinosi boljem pamćenju i razmišljanju.
Artičoka
Treća na listi je artičoka, za koju dr Salhab kaže da sadrži cinarin – sastojak koji štiti jetru i poboljšava njen rad. Istraživanja pokazuju da ekstrakt artičoke može biti koristan u prevenciji i tretmanu masne jetre.
Video:
Možda vas zanima…