Dok kafa budi, cikorija umiruje – i ne sadrži ni gram kofeina.
Cikorija je biljka izuzetne otpornosti i bogatstva, rodom s evropskih prostora, ali danas poznata i prisutna širom sveta. Iako često raste kao korov uz puteve i livade, ova plavičasta zeljasta biljka krije neverovatne zdravstvene benefite.
Kod nas je poznata pod različitim imenima vodopija, plava vodopija, konjska trava, modrica i cenjena je od davnina zbog svog lekovitog dejstva.
Prirodni rudnik vitamina i minerala
Listovi cikorije bogati su vitaminima A, B6, C, E i K, dok koren obiluje mineralima poput cinka, magnezijuma, mangana, kalijuma i kalcijuma.
Shutterstock
U njenom sastavu nalaze se i dragocene biljne supstance: inulin, askorbinska kiselina, laktonski gorki elementi poput laktucina i lakatupikrina, koji deluju umirujuće i protivbolno.
Biljka za čišćenje jetre
Još vekovima unazad, ljudi su koristili cikoriju kao prirodno sredstvo za čišćenje jetre, pomoć kod reume, žutice, pa čak i problema sa varenjem.
Zbog svog bogatog nutritivnog sastava, ova biljka se koristi i kao blagi sedativ, ali i kao prirodni diuretik.
Može se pripremati slično kao spanać - kuvana, barena, dinstana ili kao dodatak salatama.
Napitak koji menja kafu, ali ne i naviku
Posebnu pažnju cikorija je privukla u Francuskoj u 19. veku, kada je njen koren, nakon prženja i mlevenja, počeo da se koristi kao jeftina i dostupna zamena za kafu.
Francuzi su bili među prvima koji su shvatili koliko je njen ukus prijatan, gotovo sličan kafi, ali bez kofeina - što ju je učinilo idealnom za sve one koji žele da izbegnu kofeinske efekte, a da zadrže uživanje u toplom napitku.
Zahvaljujući svojoj dostupnosti i niskoj ceni, napitak od cikorije brzo je osvojio srca mnogih, a danas doživljava povratak u svet prirodne ishrane i holističkog zdravlja, piše Informer.
Bonus video:
Možda vas zanima…