"Grčki tip" ne znači Grčka: Proizvođači vas godinama lažu o pravom jogurtu, saznajte šta zaista jedete svaki dan

Slobodanka Ćorić Vesti 12.09.2025 14:01 0

Mislila sam da jedem zdrav izbor, a ustvari je to običan jogurt sa zgušnjivačima i dodatim šećerom

jogurt

Shutterstock

Grčki jogurt je već godinama na glasu kao zdrav izbor i mnogi ga stavljaju u korpu misleći da čine dobro svom telu. Ali ako pažljivo pogledate etiketu u našim radnjama, brzo ćete shvatiti da stvarnost nije baš onakva kakvom je predstavljaju marketinški trikovi.

U frižiderima najčešće ne stoji pravi grčki jogurt, nego njegova imitacija. Na pakovanju piše „grčki tip jogurta“ ili samo „jogurt“ sa simbolom koji podseća na Grčku. Marketing koristi te simbole i reči da vas zavara – kupac pomisli da u rukama drži autentičan proizvod, a u stvari nutritivna vrednost može biti daleko niža.

Marija je mislila da kupuje pravi grčki jogurt za doručak. Kada je pogledala Nutri-Score – ocenu koja pokazuje kvalitet hrane – videla je D. „Mislila sam da jedem zdrav izbor, a ustvari je to običan jogurt sa zgušnjivačima i dodatim šećerom“, rekla je.

Nutri-Score rangira namirnice od A do E, gde je A najbolje, a E najlošije. Pravi grčki jogurt u Evropi obično ima ocenu B ili A. „Grčki tip“ u našim prodavnicama često pada na D, zbog dodataka kao što su mleko u prahu, želatin, skrob, emulgatori i šećer.

Petar je kupio „grčki tip jogurta“ za decu, misleći da je bogat proteinima. Na etiketi je stajalo da sadrži proteine, ali u stvarnosti je količina bila daleko ispod standarda – minimum za pravi ceđeni grčki jogurt je oko 5,6 g na 100 g.

Ana je proveravala zemlju porekla jogurta. Na mnogim pakovanjima piše samo „proizvedeno u EU“. To znači da proizvod nema nikakve veze sa Grčkom, već samo imitira stil i gustinu pravog grčkog jogurta.

Kako se pravi „grčki tip“ jogurta? Gušća tekstura može se dobiti ceđenjem (ultrafiltracijom) mleka, ali često se dodaju zgušnjivači ili proteinski koncentrati. Tradicionalni ceđeni jogurt sadrži najmanje 5,6% proteina, a mnogi „grčki tipovi“ to ne ispunjavaju.

Šta je važno da znate:

Gledajte Nutri-Score – što bliže A, to bolje.

Proverite procenat proteina – minimum 5,6 g/100 g za pravi ceđeni jogurt.

Obratite pažnju na sastav – mleko u prahu, želatin, skrob i dodatni šećeri smanjuju nutritivnu vrednost.

Proverite zemlju porekla – „grčki tip“ ne znači Grčka, već samo stil proizvodnje.

Zaključak je jasan: sledeći put kada kupujete „grčki jogurt“ u našim radnjama, čitajte deklaraciju, pazite na Nutri-Score, procenat proteina i sastav. Ako vidite „grčki tip“ i dodatke, znajte da marketing pokušava da vas zavara, i da ovaj proizvod nema sve zdravstvene dobrobiti koje mu se pripisuju.

Komentari (0)
Loading