Kad pomislite na ječam, verovatno vam prvo na pamet padne pivo, što nije pogrešno jer je ječam jedan od glavnih sastojaka piva. Ipak, ova drevna žitarica zaslužuje mnogo veću pažnju u ishrani. Ječam je jeftin, kilogram košta oko 140 dinara. Lepo zasiti, hranljiv je i odlično se kombinuje sa povrćem i mesom.
Može se koristiti kao zamena za pirinač
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Ječam je jedna od najstarijih žitarica koje se gaje. Koristi se još od pre 10.000 godina u Mesopotamiji i starom Egiptu. Stari Grci su ga davali sportistima, a Rimljani legionarima kao osnovnu hranu. Tokom srednjeg veka ječam je bio hrana za siromašne, dok je pšenica smatrana hranom za „gospodu".

Shutterstock
Ječam može da se koristi kao zamena za pirinač, da se stavlja u čorbe umesto testenine, u razna variva, da se od njega pravi hleb. Najčešće se u ishrani koristi oljušteni ječam, poznat kao ječmena kaša, jer se brže kuva i lakše vari.
Još jedna prednost ječma jeste to što odlično upija ukuse – lako prima začine i sokove iz povrća, zbog čega je savršen za variva i jela iz jednog lonca. Kada se skuva, može stajati u frižideru nekoliko dana i ostaje jednako ukusan, čak bude i bolji.
Pomaže u snižavanju holesterola
Ječam je bogat vlaknima, posebno beta-glukanima, koja pomažu u snižavanju holesterola i regulaciji šećera u krvi. Vlakna takođe lepo zasite, pa će vam jelo od ječma smanjiti apetit. U ječmu se nalazi i velika količina proteina, gvožđa, selena i magnezijuma koji hrane mišiće, nerve i jačaju imunitet.
Video: