Umor, razdražljivost, trnci u prstima i problemi sa srcem mogu biti znak da vaš organizam prima više vitamina nego što mu treba.
Saznajte koje su najrizičnije materije, kako prepoznati suptilne znakove i kada je vreme da se konsultujete s lekarom – jer zdravlje se krije u ravnoteži, ne u preterivanju.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Danas skoro sve – od flaširane vode do soka od narandže – sadrži pojačane količine vitamina i minerala. Možda vam to zvuči kao pametan način da nadoknadite prehrambene nedostatke, posebno ako vam ishrana nije savršena. No, preterivanje s vitaminima i mineralima može štetiti vašem zdravlju.

Shutterstock
Primera radi, previše vitamina C ili cinka može izazvati mučninu, proliv i grčeve u želucu. Višak selena može dovesti do gubitka kose, probavnih tegoba, umora i blagih oštećenja nerava.
Iako većina ljudi ne uzima ekstremne doze, kombinacija obogaćenih žitarica za doručak, energetskih pločica, obogaćene testenine i dnevnog dodatka ishrani lako može dovesti do unosa veće količine hranljivih materija od preporučene.
Evo kako izbeći preterivanje.
Dodaci ishrani: Proverite dozu
Neobrađena hrana koju svakodnevno jedemo retko je problem.
- Teško je preterati samo ishranom - kaže nutricionistkinja Džoana Dvajer iz Odeljenja za prehrambene dodatke Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH). Zato pažljivo razmislite o dodacima ishrani i obogaćenim proizvodima koje unosite.
- Većina ljudi ne shvata da nema stvarne koristi u uzimanju većih količina vitamina i minerala od preporučenih – a ne prepoznaju ni moguće rizike - upozorava Dvajer.
Ako uzimate dodatke, držite se preporučene dnevne vrednosti (DV). Razgovarajte sa svojim lekarom o svim suplementima koje uzimate, uključujući vitamine i minerale, i o njihovim dozama. Tako ćete izbeći da pređete sigurnu granicu.

Shutterstock
- Ako uzimate klasični multivitamin, nema razloga za strah od predoziranja - kaže dr. Endru Šao iz Veća za ishranu.
Čak i kad kombinujete multivitamin s obogaćenom hranom, retko će doći do štetnog viška.
Suptilni znakovi da preterujete
- U praksi retko viđam ljude koji uzimaju toksične količine vitamina A ili D – to su izuzetni slučajevi. Češće nailazim na osobe koje redovno uzimaju nešto više od optimalne doze - kaže dr. Dejvid Kac s Jejla.
Naučnici još ne znaju može li stalno prekoračenje preporučenih vrednosti imati dugoročne posledice. No, simptomi mogu biti vrlo suptilni – od problema sa spavanjem ili koncentracijom do trnjenja u udovima ili povećane razdražljivosti – zavisno od materije koja se nakuplja.
Veći problem, kaže Kac, jeste "preobogaćivanje" prehrambenih proizvoda. Industrija je prešla s izbacivanja šećera, soli i masnoća – na dodavanje "trendi" sastojaka poput vitamina D, omega-3 masnih kiselina ili probiotika.

Shutterstock
- Kad više proizvoda sadrži dodatke, potrošači više ne znaju koliko čega unose u danu. A to može dovesti do novih prehrambenih neravnoteža. - kaže Kac.
Tri hranljive materije na koje treba paziti
Nutricionistkinja Dvajer ističe tri materije kod kojih je predoziranje najčešće – vitamin D, kalcijum i folna kiselina.
Ljudi koji redovno unose više od 4.000 IU vitamina D dnevno mogli bi razviti ozbiljne kardiovaskularne probleme.
Folna kiselina se dodaje obogaćenim proizvodima od žitarica – brašnu, testenini, hlebu i žitaricama – kako bi se sprečile urođene mane kod beba. Iako je ta praksa smanjila broj deformacija za 25-50 odsto, preterani unos može prikriti simptome nedostatka vitamina B12 kod starijih osoba – a nelečeni manjak B12 može dovesti do trajnog oštećenja nerava.

Shutterstock
Unos više od 1.000 mikrograma folne kiseline dnevno nije teško ostvariti ako redovno konzumirate obogaćenu hranu i dodatke.
Važno je naglasiti da nema razloga za zabrinutost zbog prirodnih izvora folata – poput lisnatog povrća.
- Većina ljudi danas unosi dovoljno folne kiseline kroz ishranu i bez dodataka. A kad ishrana čini osnovu, rizik od predoziranja je minimalan – to je i najzdraviji put - kaže Dvajer.
Bonus video: