Sveži ili konzervirani paradajz? Oba su ukusna, ali ovaj je bolji zbog jedne stvari

Ana Klikovac Vesti 06.12.2025 18:27 0

Kada je reč o nutritivnoj vrednosti svežeg i konzervisanog paradajza, one su uglavnom...

Shutterstock

Shutterstock

Kako ulazimo u zimu i ostavljamo sezonske paradajze iza sebe, mnogi od nas počinju da biraju konzervisani paradajz za svoje recepte. Ipak, i sveži i konzervisani paradajz dostupni su tokom cele godine u većini delova zemlje — iako sveži paradajz nije ni približno ukusan kao leti.

Neki recepti najbolje funkcionišu sa svežim paradajzom, drugi sa konzerviranim, i obrnuto. Ali kako se nutricionistički porede ove dve opcije? Iako biste možda pomislili da su konzervisani paradajzi manje zdravi od svežih, oba izbora su nutritivno vredna.

Nastavite da čitate da biste saznali nutritivne razlike između ova dva tipa paradajza, kao i najbolje načine da ih koristite u kuhinji.

Sveži paradajz i konzervisani paradajz

Kada je reč o nutritivnoj vrednosti svežeg i konzervisanog paradajza, one su uglavnom uporedive, sa samo nekoliko suptilnih razlika.

„Sveži paradajz je bogat su vitaminom C i K, kalijumom, folatima i antioksidantom likopenom — koji ima zaštitni efekat u progresiji hroničnih bolesti,“ objašnjava Lena Baković, MS, RD, CNSC iz kompanije ,,Live It Up" za Real Simple.

Vitamin C podržava imuni sistem, vitamin K i kalijum su važni za zdravlje kostiju i srca, dok folati pomažu zdravlju ćelija i DNK.

Sve ove hranljive materije mogu se pronaći i u konzervisanom paradajzu — iako u nešto drugačijim količinama.

„Konzervisani paradajz često ima veći nivo likopena jer proces kuvanja tokom konzervisanja čini ovaj antioksidant lakše dostupnim za apsorpciju u telu, ali može imati nešto manje vitamina C zbog izlaganja toploti. Ipak, nutritivno su fantastična opcija,“ deli Loren Manaker, MS, RDN, LD, registrovana dijetetičarka iz Čarlstona.

paradajz

Shutterstock

 

Većina ostalih hranljivih materija u paradajzu dobro se čuva tokom konzervisanja.

„Proces konzervisanja čuva većinu vitamina i minerala, a pošto se paradajz konzervira brzo nakon berbe, njegovi nutrijenti su praktično „zaključani“,“ dodaje Samina Kalu, RDN, CDN, osnivačica kompanije ,,Samina Kalloo Nutrition".

Ipak, postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju kada je reč o nutritivnim vrednostima konzervisanog paradajza i kupovini.

„Za neke ljude postoji zabrinutost zbog Bisfenola A (BPA — hemikalija u nekim unutrašnjim slojevima konzervi), ali većina konzerviranog paradajza u SAD-u danas je bez BPA ili sa minimalnom izloženošću, tako da to nije veliki problem za većinu,“ objašnjava Manakerova. Kupovina paradajza u staklenim teglama je još jedan način da se izbegne ovaj problem.

mleveni nekuvani paradajz

Shutterstock

 

„Takođe, konzervisani paradajz obično sadrži više natrijuma nego sveži, pa je uvek dobro tražiti verzije sa niskim sadržajem natrijuma ili bez dodatka soli,“ dodaje Bakovićeva. Kaluova se slaže: „Neki brendovi sadrže i do 400–500 mg natrijuma po polovini šolje (oko 20% dnevne preporučene doze), što je posebno važno za one koji prate krvni pritisak ili zdravlje srca.“

Pored proveravanja sadržaja natrijuma, važno je da u konzerviranom paradajzu nema dodatog šećera ili nepotrebnih sastojaka osim limunske kiseline (prirodni konzervans).

„Ako želite da smanjite izloženost pesticidima i raznim „misterioznim“ sastojcima, birajte organske opcije,“ dodaje Bakovićeva — što važi i za sveži paradajz!

Kako kuvati sa svežim paradajzom

Sa svežim paradajzom, kulinarske mogućnosti su gotovo beskrajne.

„Sveži paradajz je tako svestran! Volim da ga sečem za jednostavnu Kapreze salatu sa svežom mocarelom, bosiljkom, maslinovim uljem i malo balzamiko sirćeta. Takođe su fantastični pečeni; samo ih pomešajte sa maslinovim uljem, belim lukom i začinskim biljem, pa pecite dok ne dobiju karamelizovan ukus i intenzivan miris,“ deli Manakerova.

paradajz

Shutterstock

 

Baković takođe nudi mnoštvo ideja: „Lično, volim i dobru grčku salatu, a ne možete imati dobru grčku bez ukusnog, svežeg paradajza! Druga ideja je da napravite brusketu, ukusan predjelo sa seckanim paradajzom, belim lukom i bosiljkom, servirano na sveže prepečenom hlebu.“

Sveži paradajz može se dodati skoro u svaku drugu omiljenu salatu, kao i u sendviče, toaste sa dodacima, jela sa jajima, paste, supe, torte, salse, sosove, prelive i pice.

„I, naravno, ništa ne može da nadmaši sočan paradajz pravo sa loze, sa samo malo soli,“ dodaje Manaker.

Kako kuvati sa konzerviranim paradajzom

Konzervisani paradajz je podjednako svestran i može se koristiti u raznim receptima.

„Kao zaposlena mama, oslanjam se na praktične, povoljne i dugotrajne sastojke poput konzervisanog paradajza, pa uvek imam nekoliko konzervi pri ruci. Neki od mojih omiljenih su pečeni na vatri, pasirani, seckani i paradajz sos — svi daju ukusna i nutritivna jela za radne dane,“ deli Kaluova. Ona ih koristi za supe iz sporog kuvanja, sosove, čili sa mlevenom ćuretinom ili sočivom, ili za sendviče.

paradajz

Shutterstock

 

Manaker se slaže da su ovo neophodni sastojci u kuhinji.

„Konzervisani paradajz su heroji! Ako pravite picu kod kuće, blendani konzervisani paradajz sa malo maslinovog ulja i začina pravi jednostavan i ukusan sos,“ dodaje ona. Bakovićeva, s druge strane, voli da priprema svoj prepoznatljivi sos za pastu od konzervisanog paradajza.

Pored toga, ovi proizvodi od paradajza mogu se koristiti i u mnogim istim receptima kao i sveži paradajz — uključujući brusketu, salse i jela sa jajima. Dakle, bilo da je sezona paradajza ili sredina zime, ne možete pogrešiti ni sa svežim ni sa konzerviranim paradajzom kada su u pitanju zdravstvene prednosti.

 

Bonus video:

 

@najzena.rs VODA OD KISELIH KRASTAVACA JE PRAVO BLAGO: OBIČNO ZAVRŠI U SUDOPERI, A KAD ČUJETE KOLIKO JE KORISNA VIŠE JE NEĆETE BACATI #najzena #zena #viral #viraltiktok #fyf ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading