Svež luk s medom koristi se za lečenje bronhitisa, ublažava napad kašlja. Isceđen crni luk pomaće kod bolova u ušima i može čak da se nanese na noge kako bi snizio telesnu temperaturu.
Kod ovih bolesti čaj od crnog luka je u najvećem broju slučajeva dovoljno piti 2-3 dana. Prema preporuci Rudolfa Brojsa, austrijskog zagovornika alternativne medicine, čaj od luka koristi se kod srčane i bronhijalne astme. Čaj je preporučljivo da se pije bez imalo šećera
Ovaj čaj dobar je i za detoksikaciju i jačanje organizma, tj, za celokupno naše zdravlje.
Ali malo ljudi zna da je koristan pečen luk. Tokom termičke obrade, on ne gubi svoja svojstva, već naprotiv!
Ukoliko osetite neke bolove, topao, pečeni luk stavite na problematično mesto u trajanju od 20 minuta. Bol će brzo nestati.
On je dobar saveznik kod ljudi koji imaju problem sa dijabetesom, pa ga lekari preporučuju u svakodnevnoj ishrani. Luk možete jesti kao dodatak jelima, ali je najdelotvorniji kada ga jedete na prazan stomak.
Efekat ovakve primene luka je vidljiv već nakon sedmicu dana, a sve zahvaljujući sumporu i gvožđu koji se nalaze u pečenom luku. Takav luk će pomoći pri normalizaciji glukoze u krvi, pravilnom funkcionisanju pankreasa i jetre.
. Luk pomaže krvnim sudovima da se očiste i oslobode viška naslaga.
Nakon pečenja u rerni, luk ispušta esencijalna ulja koja daju ovoj namirnici specifičan miris i ukus.
BONUS VIDEO