Dodajte 2 stvari u omlet: Prepune su korisnih sastojaka, a ne opterećuju želudac, bićete siti čitav dan

Vesti 13.04.2025 09:04 0

U mnogim kulturama jaje je glavni sastojak brojnih jela za doručak...

doručak

Shutterstock

Šta je bilo prvo, jaje ili kokoška? Ovoj večnoj raspravi nema kraja, ali jedno je sigurno: malo je namirnica tako bogatih proteinima.

Bila da su poširana, kuvana ili kao omlet, ovaj osnovni sastojak u kuhinji mnogo je više od onoga što pretpostavljamo.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

„Jaja su, osim što su bogat izvor proteina, takođe izvor vitamina D, vrlo važnog za prevenciju osteoporoze i raznih vrsta raka. Dokazano je da oni koji uključuju jaja u svoj doručak manje gladni tokom dana i imaju više uspeha u procesu mršavljenja“, objašnjava Saša Barboza, poznatija kao ,,Sascha Fitness", u svojoj knjizi recepata izdavačke kuće Planeta.

Ceo svet ih jede

U mnogim kulturama jaje je glavni sastojak brojnih jela za doručak. ,,Huevos rancheros" su omiljeno jelo u Meksiku za doručak, jaja u posudi sa zaatarom u Libanu zaslužuju počasno priznanje, a kod nas se često jede omlet sa slaninom, recept koji nikad ne razočara.

Jaja

Shutterstock

 

Gastronomija ne bi bila ista bez ovog skromnog sastojka, i iako se pojavljuje sve više prehrambenih trendova o tome šta je dobro ili nije dobro jesti za doručak, jaje ostaje nepobedivo. Ono je saveznik koji vas drži sitima duže vreme i pomaže u izbegavanju naglih skokove glukoze.

„Slani doručak je u osnovi doručak koji nema šećer ni skrob kao glavni sastojak“, objašnjava naučnica Jessie Inchauspé. „Slani doručak može biti vrlo raznovrstan, od klasičnih kombinacija poput jaja i slanine do nečeg sofisticiranijeg poput hleba sa avokadom.“

Proteini

Često nam nakon buđenja prvo padne na pamet slatki, prezasićeni doručak, ali problem sa takvim doručkom je što ćete ogladneti već za dva sata i verovatno biti gladni ostatak dana. Osim toga, postizanje dnevnog unosa proteina koji nam je potreban ključno je za povećanje mišićne mase, obnovu tkiva i hormonalnu ravnotežu.

Shutterstock

Shutterstock

 

Dakle, umesto praškastih dodataka i suplemenata, vratimo se klasici: jajima. Konkretno omletu. Da, stručnjakinja za vežbanje i ishranu predlaže da u omlet dodate pečurke i praziluk. Ovaj doručak će vas definitivno napuniti energijom, prenosi Vogue.

Štite od bolesti

Istraživači sa Državnog univerziteta Pensilvanije analizirali su odnos između konzumacije pečuraka i prevencije hroničnih bolesti kod ljudi.

,,Nema sumnje da su pečurke najbolji prehrambeni izvor ta dva antioksidansa", izjavio je Robert Bilman, vođa ovog istraživanja.

Ali, sadržaj ova dva antioksidansa se razlikuje kod raznih pečuraka. Utvrđeno je da su vrganji najbogatiji izvor ergotioneina, dok su maitake gljive sadržale najviše glutationa. Sa druge strane, gljiva koja se smatra kulinarskim delikatesom, lisičarka, imala je najmanje antioksidanasa.

pečurke

Shutterstock

 

A što se tiče šampinjona, koji su verovatno najkorišćenija vrsta pečuraka, iako imaju manje antioksidanasa od najboljih izvora (vrganja i maitake), u odnosu na ogromnu većinu drugih namirnica, šampinjoni sadrže znatno više.

U zemljama koje redovno koriste pečurke u obrocima, kao što su Fancuska i Italija, manji je procenat obolelih od demencije. Međutim, u zemljama u kojima ovi antioksidansi iz pečuraka fale u ishrani, kao što je SAD, veći je procenat obolelih od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Bitno je takođe znati da gljive zadržavaju svoje antioksidanse čak i ako se termički obrade. Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Food Chemistry.

Praziluk

Po nutritivnom sastavu sličan je srodnicima, ali sadrži više proteina, beta-karotena i vitamina C. Sirovi praziluk je odličan izvor mangana i dobar izvor gvožđa, folne kiseline, vitamina C i B6. Kako se kuvanjem smanjuje količina vitamina i minerala, kuvani praziluk postaje dobar izvor mangana i osrednji izvor gvožđa, folne kiseline i vitamina B6.

Shutterstock

Shutterstock

 

Sadrži veliku količinu minerala i vitamina C, i eterična ulja sa sumporom. Ova ulja blagotvorno deluju na respiratorne i digestivne organe, bubrege, jetru, krvne sudove i krvne sudove. Istovremeno, iz ovih ulja dolazi miris praziluka, koji je za mnoge ljude prilično specifičan i odbojan.

 

Bonus video:

 

Komentari (0)