Nikako pre 10 sati: Ove namirnice mogu biti kobne za organizam ako ih konzumirate prerano, a evo šta je bolje

Vesti 06.04.2025 09:03 0

Kako bi se doskočilo suprotstavljenim saznanjima, najbolje je u jutarnjim satima izbegavati određene namirnice...

Shutterstock/Natalya Moshnina

Shutterstock/Natalya Moshnina

Saveti koje nam daju stručnjaci raznih profila, a utemeljeni su na naučnim istraživanjima, često su kontradiktorni. Jedan takav savet odnosi se na doručak.

S jedne strane, prehrambena industrija promovisala je doručak kao najvažniji obrok u danu, uprkos činjenici da njegovo preskakanje zapravo nema loše posledice.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

S druge strane, kvalitetan i dobro izbalansiran doručak popravlja raspoloženje jer mozak dobija hranljive materije i daje energiju potrebnu za dan. Kako bi se doskočilo ovim suprotstavljenim saznanjima, najbolje je u jutarnjim satima izbegavati određene namirnice. Evo koje i zašto.

Maslac i tost

Za razliku od onoga što većina misli, doručak ne mora nužno biti nemasni obrok. Trik je pronaći idealnu vrstu masti. Maslac sadrži puno vitamina rastvorljivih u mastima, među kojima su najvažniji vitamini A, E i K2. Međutim, osim zdravih masti, sadrži i dosta zasićenih, koje mogu štetno uticati na srce i krvne sudove, kao i doprineti gojenju. To, naravno, važi ako ga konzumiraš u većim količinama.

puter

Shutterstock

 

Umesto toga: Na tost namažite puter od kikirikija. Studija Effect of peanut processing on body weight and fasting plasma lipids otkriva da kikiriki i čisti puter od kikirikija smanjuju osećaj gladi tokom dana, jer povećavaju proizvodnju peptida YY, hormona koji reguliše glad.

Sitne kukuruzne i pahuljice od žita

Žitarice za doručak su klasik, ali iako su praktične i lake za pripremu, većina ih sadrži mnogo dodatih šećera, koji se lako mogu pretvoriti u masne naslage na stomaku. Istraživanje Cereal flake size influences calorie intake pokazalo je da su pahuljice manje veličine povezane s većim unosom kalorija, jer ljudi serviraju manje žitarica kada su one obimnije i obrnuto.

žena

Shutterstock

 

Umesto toga: Jedite domaću ovsenu kašu bez šećera, koja sadrži zdravu količinu vlakana i ne sadrži dodate šećere. Ako ujutru unesete manje šećera, izbeći ćete osećaj gladi i umor oko podneva. Ako ipak ne želite da se odreknete svojih žitarica ujutro, birajte one krupnije.

Palačinke i vafli

Nisu sve palačinke i vafli isti – zavisi od toga od čega su napravljeni. Ako su od integralnog brašna, onda su prihvatljivi. Međutim, ako su od belog brašna i bogati šećerom, to znači da sadrže mnogo rafinisanih ugljenih hidrata, zbog kojih ćete već za dva-tri sata ponovo biti gladni. Takve palačinke ne sadrže ni dovoljnu količinu vlakana, koja su važna za zdravu probavu.

palačinke na vodi

Shutterstock

 

Umesto toga: Birajte neki od brojnih recepata za palačinke sa zdravim vrstama brašna i voćem.

Jogurt s malo masti

Jogurti i mlečni proizvodi s manjim udelom masti prilično su čest izbor, ali takvi proizvodi ne sadrže dovoljno proteina i, osim toga, zbog niskog udela masti brzo ćete ponovo osetiti glad. Istraživanja su pokazala da jogurt s većim procentom masti može doprineti gubitku telesne mase.

jogurt

Shutterstock

 

Umesto toga: Birajte jogurt s većim udelom masti i bez dodatog šećera.

Ceđeni sok

Prema istraživanju Fruit juice: Just another sugary drink?, većina voćnih sokova sadrži jednaku količinu šećera kao i kupovni gazirani napici, što ih čini jednim od najgorih izbora za doručak ili konzumaciju uopšte. Osim toga, gotovo uopšte ne sadrže vlakna. Još jedan razlog zašto tečni doručak nije adekvatna zamena za čvrstu hranu je taj što mnogi ljudi, ako ne žvaću, imaju osećaj da nisu ništa pojeli, pa ubrzo požele nešto konkretnije.

sok

Shutterstock

 

Umesto toga: Jedite sveže voće ili napravite smuti, jer on zadržava vlakna iz voća.

Ne preporučuju se i ove namirnice: jabuke, beli luk, kruške, pasulj i breskve

Jabuke, beli luk, kruške, pasulj i breskve sadrže fermentišuće oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole. To su ugljeni hidrati na koje su neki ljudi osetljivi jer ih je teže svariti od drugih, što može izazvati nadutost. Ove namirnice ne treba potpuno izbegavati, jer sadrže i niz korisnih sastojaka, ali ih je bolje konzumirati kasnije u toku dana, kada je probavni sistem aktivniji.

Shutterstock

Shutterstock

 

Umesto toga: Ako ih ipak jedete ujutru, odlučite se za male količine u kombinaciji sa zdravim mastima i proteinima, kako biste ih lakše svarili.

 

 

Bonus video:

 

Komentari (0)