Opasniji od šećera: Doktor upozorava na "tihu pretnju" iz ishrane, a ovaj sastojak Srbi masovno konzumiraju

Vesti 11.04.2025 19:39 0

Dr. Berg upozorava da upravo ova supstanca, prisutna u mnogim svakodnevnim namirnicama, može imati katastrofalan uticaj na nivo šećera u krvi, i to gori nego sam šećer

gluten

Shutterstock

Može li jedan ugljeni hidrat biti opasniji od običnog šećera? Prema zdravstvenom stručnjaku dr. Eriku Bergu – može, i zove se maltodekstrin.

Dr. Berg upozorava da upravo ova supstanca, prisutna u mnogim svakodnevnim namirnicama, može imati katastrofalan uticaj na nivo šećera u krvi, i to gori nego sam šećer, piše Klix.ba. 

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

šećer u krvi

Shutterstock

 

 

Maltodekstrin je polisaharid, vrsta ugljenog hidrata dobijen iz kukuruza, pšenice, riže, krompira ili tapioke. Premda nije klasifikovan kao šećer, njegovo delovanje na organizam može biti značajno agresivnije.

Ovaj beli prah se koristi kao stabilizator, konzervans i pojačivač ukusa te se često nalazi u:

  • pekarskim proizvodima (pecivima, krekerima, granolama pločica)
  • instant žitaricama i napicima za doručak
  • slatkišima i gaziranim pićima
  • mlečnim dezertima (npr. instant pudinzima)
  • kremastim prelivima za salatu
  • supama i smrznutim jelima
  • zamenama za meso
  • sportskim napicima
  • testenini
testenina

Shutterstock

 

 

Prema dr. Bergu, ključ leži u glikemijskom indeksu (GI) – meri koliko neka hrana podiže šećer u krvi. Poređenja radi:

Konzumni šećer (saharoza): GI oko 65
Glukoza: GI 100
Maltodekstrin: GI od 116 do 136

Dakle, iako se ne vodi kao šećer, maltodekstrin izaziva još brži i jači porast šećera u krvi.

“Ljudi misle da je šećer najgori, ali postoji i nešto gore. Maltodekstrin nije šećer po klasifikaciji, ali deluje kao šećer – i to na smrtonosniji način”, kaže dr. Berg.

Maltodekstrin često se skriva u proizvodima označenima kao “bez šećera”. Ako se proizvodi iz pšenice, može sadržavati tragove glutena, što ga čini rizičnim za osobe s celijakijom ili osetljivošću na gluten.

gluten

Shutterstock

 

 

Preterana konzumacija može dovesti do povećanog rizika od gojenja, visokog holesterola i dijabetesa tipa 2.

Takođe, pridonosi ishrani s malo vlakana i puno procesiranih ugljenih hidrata, što dodatno narušava zdravlje.

Ako želite da stabilizujete nivo šećera u krvi i poboljšate celokupno zdravlje – obratite pažnju na deklaracije.

Maltodekstrin se često krije u “dijetalnim” i “zdravim” proizvodima, no njegovo delovanje je sve samo ne bezopasno.

Komentari (0)