Dodavanje male količine začina u obrok može vam pomoći da jedete manje, duže ostanete siti i smanjite potrebu za prejedanjem – i to potpuno prirodno. Naučnici sa Univerziteta Pen Stejt, iz Centra za senzornu evaluaciju, otkrili su da ljuti začini mogu značajno smanjiti unos kalorija tokom obroka.
Manje hrane se pojede
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Njihovo istraživanje, koje će biti objavljeno u oktobarskom izdanju časopisa „Food Quality and Preference“, pokazuje da osećaj „pečenja u ustima“, koji izaziva ljuta hrana, direktno utiče na brzinu konzumacije hrane – a sporije jedenje vodi ka manjem unosu hrane. Glavna istraživačica Pejdž Kaningem, koja je 2023. godine doktorirala nutricionističke nauke na Pen Stejtu, objasnila je: „Već znamo da ljudi pojedu manje kada jedu sporije. Pitali smo se – da li bi dodatak ljutine mogao da uspori brzinu konzumacije?“

Shutterstock
Tim je sproveo tri eksperimenta u kojima su učesnici dobijali dva jela – čili sa govedinom i piletinu napravljenu sa sosom u blažoj i ljutoj verziji. Rezultati su pokazali da povećanje ljutine pomoću sušene čili papričice usporava brzinu jedenja i smanjuje količinu pojedene hrane, a da pritom ukus ostaje prijatan.
Profesor Džon Hajes, koautor studije, rekao je: „Dodavanje čili papričica moglo bi biti korisna strategija za smanjenje rizika od prejedanja.“ Iako kontrola porcija nije bila glavni cilj, pokazalo se da bi ova metoda mogla imati značajne efekte.
Zdravstvene koristi ljute hrane
Zanimljivo je da je unos vode bio jednak u svim grupama, bez obzira na to da li su jeli ljutu ili blagu hranu. To isključuje pretpostavku da se ljudi brže zasite samo zato što piju više vode. Istraživači su zaključili da je sporije žvakanje – koje je bilo češće kod osoba koje su jele ljuću hranu – povezano sa manjim kalorijskim unosom. Hrana duže ostaje u ustima, pa telo šalje jasnije signale sitosti. Kaningem je dodala: „Učesnici su se osećali jednako siti posle jela, bez obzira na to što su pojeli manje – što dodatno potvrđuje efekat ljutine na regulaciju apetita.“
Pored efekta na apetit, ljuta hrana nudi i brojne zdravstvene prednosti. Supstanca kapsaicin, koja se nalazi u čili paprikama, može pomoći u:
- snižavanju „lošeg“ LDL holesterola,
- poboljšanju cirkulacije širenjem krvnih sudova,
- regulaciji šećera u krvi,
- jačanju imuniteta jer deluje kao prirodni dekongestiv,
- zaštiti od zagađivača poput prašine i dima.
Video: