Kad se poželite zasladiti nema sumnje da je voće uvek bolji izbor od slatkiša, no s nekim vrstama voća morate biti oprezni jer može sadržati iznenađujuće puno šećera i kalorija.
S druge strane tu je voće koje ima vrlo malo prirodnih šećera te će se odlično uklopiti u svaku dijetu,a jesti ga mogu i dijabetičari.
Voće s niskim udelom šećera pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi jer ima niži glikemijski indeks, objašnjava Kasandra Padula Burk, registrovana dijetetičarka i nutricionistkinja.
Ovo voće takođe obično ima niži udeo kalorija, ali i dalje pruža obilje vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa, što je izvrsno za svakoga ko pazi na telesnu težinu i želi smanjiti rizik od gojaznosti i s njom povezanih zdravstvenih problema.
Bobičasto voće
Jagode, borovnice, maline i kupine donose mnogo koristi. Imaju nizak udeo šećera, sadrže važne dnevne nutrijente i mogu se koristiti za doručak ili međuobrok.
"Jedna šoljica bobičastog voća sadrži pet do sedam grama šećera, što ih čini opcijom bogatom vlaknima koja pomaže u kontroli šećera u krvi", kaže Burk.

Shutterstock
Takođe su prepune vitamina i antioksidansa, objašnjava nutricionista Kris Mohr.
"Na primer, jagode su izvrstan izvor vitamina C i mangana, dok su borovnice poznate po svom sadržaju antioksidansa i vlakana, što može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti," kaže on.
Kivi
Kivi sadrži oko šest grama šećera po plodu i dobro se slaže s bobičastim voćem (posebno jagodama), objašnjava Burk. Takođe je izuzetno bogat hranljivim materijama, uključujući "vitamin C, vitamin K i folat, koji podržavaju imunitet, zdravlje kostiju, kože i rast ćelija", kaže ona.

Shutterstock
Breskve
"Mala breskva sadrži oko šest grama šećera, što je čini dobrom opcijom za regulaciju šećera u krvi", kaže Burk.
Bonus video: