U teoriji je sve vrlo jednostavno, kada želite da se oslobodite suvišnih kilograma, sve što treba da izbacite iz ishrane su ugljeni hidrati. Kada je praksa u pitanju, nije baš toliko laka stvar odreći se svega što nam pričinjava zadovoljstvo. Ipak ako želimo lepu liniju, neke stvari su neophodne.
Ovu dijetu je osmislio američki nutricionista i fitnes instruktor Horhe Kruz koji smatra da glavni uzrok gojaznosti ne leži u količini unetih kalorija, već u količini "pogrešnih" kalorija koje svakodnevno unosimo.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Problem nastaje kada unosimo hranu koja se pretvara u šećere, a to su ugljeni hidrati. Dakle, sve se svodi na lučenje insulina i njegovu ulogu u procesu mršavljenja. Što više šećera unosimo u organizam, to se povećava lučenje insulina, hormona koji sprečava pretvaranje masnih naslaga u energiju. A samim tim se i kilogrami nagomilavaju.
Ukoliko iz ishrane izbacite ugljene hidrate, moguće je da izgubite i do 6 kilograma za 2 nedelje, tvrdi on. On predlaže da se uvede izbalansiran ishrana, a to znači da u toku jednog dana imamo tri glavna obroka i dve užine. Na ovaj način će se metabolizam ubrzati.
U ovoj dijeti praktično nema strogih ograničenja porcija i nema osećaja gladi. To pravilo važi za sve namirnice, osim za one koje imaju "pogrešne" kalorije, odnosno obiluju ugljenim hidratima i šećerima. Dozvoljen unos ovih "pogrešnih" namirnica je do 100 gr dnevno.
Izbacite namirnice koje obiluju zasićenim mastima, a počnite više da jedete hranu bogatu vlaknima i proteinima.
Ideja za jelovnik
Doručak: pogačica od integralnog brašna sa puterom, šolja kafe sa mlekom (po želji zaslađena veštačkim zaslađivačima)
Jutarnja užina: kriška sira po izboru (može i punomasni)
Ručak: salata sa škampima (2 šolje iseckane zelene salate, 2 kašike dresinga za Cezar salatu, 5 grilovanih škampa, 1 kašika nastruganog parmezana) Ako ne volite škampe, može bilo koja druga riba.
Popodnevna užina: režanj ćurćih prsa, list topljivog kačkavalja
Večera: šnicla s povrćem (grilovana šnicla od posnog goveđeg mesa, isečena na trake, 2 šolje barenog spanaća, salata od čeri paradajz