Nevidljiva golim okom, a jako toksična: Svakodnevno jedite ove namirnice kako biste se zaštitili od opasnosti, preporučuju stručnjaci

Vesti 09.04.2025 17:27 0

Antocijanini su prisutni u mnogim vrstama...

večera

Shutterstock

Stručnjaci kažu da su pronašli grupu namirnica koje mogu zaštititi vaš organizam od oštećenja koje mikroplastika izaziva.

Mikroplastika je neizbežna i nalazi se u gotovo svemu što dodirujemo, od hrane i odeće do vode – a sada se smatra da svaka osoba u Americi ima čestice mikroplastike u svom organizmu.

Ona se postepeno nakuplja u ćelijama tokom vremena, gde izaziva haos na naše hormone, povećava rizik od bolesti, dobijanja na težini i upala.

Ali istraživanje naučnika u Kini sada sugeriše da postoji način da se neutrališu opasne sitne čestice – konzumiranjem ,,duboko obojenog voća i povrća".

Antioksidansi

U pregledu 89 studija, oni su naveli da određene namirnice – poput crnog pasulja i borovnica – sadrže antocijanine, moćne antioksidante koji su odgovorni za tamnoplave, crvene, ljubičaste ili crne pigmente u voću i povrću.

Antocijanini deluju kao antioksidansi u telu, rekli su, uklanjajući slobodne radikale – nestabilne molekule – koji mogu biti oslobođeni mikroplastikom i oštetiti ćelije u telu.

borovnice

Shutterstock

 

Pregledajući istraživanje, dr Angelo Falcone — lekar integrativne medicine koji nije bio uključen u istraživanje — rekao je za Food and Wine: "Opšte pravilo je da što dublja i jača nijansa ljubičaste, plave ili crvene boje, to je veći sadržaj antocijanina.

,,Bobice su pravi hit, posebno borovnice, kupine, brusnice, maline i borovnice, ali drugi odlični izvori uključuju crni pirinač, ljubičasti kukuruz, crveni kupus, ljubičasti batat, crveno grožđe, nar i asai bobice."

Antocijanini su vodotopni antioksidansi odgovorni za duboke nijanse u voću i povrću, poput crvene, ljubičaste, plave i crne.

Bore se protiv mikroplastike

Ovi antioksidansi imaju sposobnost neutralizovanja slobodnih radikala koje oslobađa mikroplastika, čime se ograničava njihovo oštećenje tela.

Slobodni radikali koje oslobađa mikroplastika mogu ući u ćelije i izazvati oštećenje DNK ili drugih struktura ćelija, što može dovesti do povećanja nivoa upale.

Mikroplastika ulazi u telo ili direktno konzumiranjem hrane koja je njome kontaminirana, ili kroz kožu, putem kontakta, gde prelazi u krvotok.

Jednom kada uđu, mikroplastika se unosi u ćelije, gde može oštetiti DNK i poremetiti hormone, što dovodi do povećanja nivoa upale.

bol

Shutterstock

 

Stručnjaci kažu da je mikroplastika izvor oksidativnog stresa, odnosno neravnoteže slobodnih radikala u telu, što je povezano sa oštećenjem ćelija i hroničnim bolestima poput srčanih oboljenja, kao i hormonskim poremećajima i problemima sa plodnošću kod muškaraca i žena.

Kako bi se smanjio nivo mikroplastike u telu, stručnjaci preporučuju kupovinu manje hrane u plastičnoj ambalaži, izbegavanje korišćenja ili ponovnog zagrevanja hrane u plastičnim posudama, ograničavanje upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu, poput pribora za jelo, i izbegavanje plastičnih kuhinjskih alata poput dasaka za sečenje.

Voće i povrće već se preporučuju kao način za smanjenje oštećenja tela zbog visokog sadržaja antioksidanata.

Međutim, u pregledu objavljenom u Journal of Pharmaceutical Analysis — koji je prvi put izvestio Food and Wine — istraživači su sada sugerisali da određena hrana može pomoći u smanjenju oštećenja tela od mikroplastike.

Boja je ključna

Antocijanini su prisutni u mnogim vrstama voća i povrća, naročito onima crvene, ljubičaste i plave boje.

Naučnici kažu da što je dublja boja voća ili povrća, to verovatno sadrže više antocijanina.

Pokazujući kako antocijanini mogu pomoći, kineski naučnici su citirali studiju iz 2022. godine o miševima koji su imali ulcerozni kolitis, hroničnu bolest creva koja izaziva rektalno krvarenje, anemiju i tešku dehidraciju, među ostalim faktorima.

imunitet

Shutterstock

 

U radu su miševima davani suplementi Cijanidin-3-glukozida (C3G), antocijanina koji je uobičajen u crnom pirinču i crnom pasulju, a pratili su broj spermatozoida i zdravlje testisa.

Rezultati su pokazali da su miševi na kraju istraživanja povećali broj spermatozoida i smanjili oštećenje testisa — što su recenzenti naveli kao pokazatelj da su antocijanini poboljšali njihovo zdravlje.

Testosteron

U drugom radu iz 2023. godine koji su citirali, istraživači su pratili ćelije u laboratoriji koje proizvode testosteron.

Svaka ćelija je bila izložena supstanci koja oponaša slobodne radikale za koje se smatra da ih oslobađa mikroplastika.

Zatim su bile izložene četiri različita antocijanina, a rezultati su pokazali da su ćelije tada imale smanjen oksidativni stres i bolju proizvodnju testosterona.

medicina

Shutterstock

 

U studiji, cijanidin-3,5-diglukozid (C-3,5-G) — koji se nalazi u naru i crvenim jabukama, između ostalih — pronađen je kao najpotentniji.

Takođe su pregledali studije koje su sugerisale da antocijanini poboljšavaju zdravlje reproduktivnog sistema kod žena, koje su sprovedene i na životinjama i u laboratoriji.

Dnevna doza

Nije bilo jasno koliko antocijanina neko treba da unese da bi imao koristi, ali prethodna istraživanja sugerišu da je to oko 50 miligrama dnevno — što odgovara jednoj šolji borovnica.

Sva istraživanja uključena u ovu studiju sprovedena su u laboratoriji ili na miševima, što znači da je potrebno dalje istraživanje na ljudima kako bi se procenilo da li oni mogu pomoći u smanjenju pretpostavljenih oštećenja izazvanih mikroplastikom.

žena

Shutterstock

 

Ipak, voće i povrće se smatraju temeljem zdrave ishrane zbog hranljivih materija, vlakana i antioksidanata koje sadrže.

Trenutne smernice za ishranu u SAD-u preporučuju Amerikancima da konzumiraju pet porcija dnevno — obično dva voća i tri povrća svakog dana. 

 

 

Bonus video:

 

Komentari (0)