Kako starimo, tako naše telo prolazi kroz mnoge promene, a jedna od najvažnijih je način na koji funkcioniše naš mozak. Mentalna oštrina, pamćenje i sposobnost učenja mogu se smanjivati s godinama. Zdravlje mozga je ključno za kvalitetan život jer utiče na našu sposobnost razmišljanja, donošenja odluka i emocionalnog blagostanja.
Ishrana bogata hranljivim materijama ključna je za zdravlje srca, kardiovaskularnog sistema i mozga jer oko 25 odsto snabdevanja krvlju odlazi u naš mozak.
Konzumiranje hrane s visokim udelom zasićenih masti i rafinisanih ugljenih hidrata, posebno ultra-prerađenih namirnica, može oštetiti krvne sudove u mozgu, povećavajući rizik od oslabljene funkcije mozga, moždanog udara i demencije. Takođe je važno izbegavati preterani unos šećera, piše New York Post.
Previše šećera može naškoditi sposobnosti mozga da proizvodi adenozin trifosfat ili ATP koji osigurava energiju potrebnu za ključne ćelijske procese.
Takođe može uzrokovati skokove insulina i poremetiti metabolizam mozga, potencijalno utičući na kognitivnu funkciju. Dok kognitivni pad ne mora uvek biti reverzibilan, usvajanje ishrane zdrave za mozak može usporiti neurodegeneraciju i smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti.
Neurolog Aron S. Lord otkrio je kojih osam vrsta hrane jede svaki dan, ili barem svake nedelje, da bi održao svoj mozak zdravim.
Divlja riba
Sveža riba, posebno masna, sadrži omega-3 masne kiseline. To se smatra "zdravim" mastima koje poseduju protivupalna svojstva. Neke od riba koje su zdrave za mozak, i koje konzumira neurolog su losos, kirnja i iverak. Pokušajte da nabavite ribu koja je, po mogućnosti, što svežija i divlja. Ribe uzgojene na farmi često se hrane stvarima koje ne biste hteli jesti.

Shutterstock
Lisnato povrće
Lisnato povrće ima puno vlakana, folata, luteina i beta-karotena. Prelijte ih maslinovim uljem, dodajte malo soli i pečenog belog luka. Iako špargle ne izgledaju lisnato, neurolog ih voli jer se brzo kuvaju i imaju puno vlakana. Vlakna održavaju vaš crevni mikrobiom srećnim što pozitivno utiče na rad mozga.
Paradajz
Paradajz je bogat izvor likopena, snažnog antioksidansa srodnog beta-karotenu. Antioksidansi su ključni za zdravlje mozga jer se bore protiv upala i oksidativnog stresa, pomažući u sprečavanju neurodegeneracije. Lord je rekao da voli da kupuje veći paradajz ili mešavinu paradajza veličine mandarine.
Takav pardajz možete koristiti na više načina: nasecite ga za salate za brzi umak za ribu ili piletinu ili ih poslužite s malim komadom mocarele, bosiljka i maslinovog ulja za predelo.
Video:
Možda vas zanima…
