Trovanje hranom u porastu: Eksperti upozoravaju na jednu opasnu naviku, bukvalno svi ovo radimo, a nismo svesni rizika

Vesti 26.03.2025 17:32 0

Stručnjaci su upozorili da je uzrok bila...

mučnina

Shutterstock

Stručnjaci za bezbednost hrane upozorili su da se ne treba oslanjati na „mirisni test“ kako bi se utvrdilo da li je hrana bezbedna za konzumaciju.

Prema novom upozorenju Agencije za standarde hrane (FSA), hrana može izgledati i mirisati u redu, a ipak biti prepuna štetnih, pa čak i potencijalno smrtonosnih bakterija.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

Ovo upozorenje dolazi nakon istraživanja koje je naručila ova organizacija, a koje je pokazalo da otprilike tri četvrtine ljudi u Velikoj Britaniji koristi test mirisa kako bi proverili da li su mleko i jogurt bezbedni za konzumaciju, dok dve trećine to isto radi sa ribom.

„Test mirisa“ nije odgovarajuća metoda za utvrđivanje da li je hrana bezbedna za konzumaciju ili kuvanje,“ navodi se u upozorenju Agencije za standarde hrane (FSA).

„To je zato što hrana može izgledati i mirisati ispravno čak i nakon isteka roka upotrebe, ali ipak neće biti bezbedna za jelo i može izazvati trovanje hranom zbog štetnih bakterija koje ne možemo videti niti namirisati.“

Izveštaj je takođe istakao i druge zabrinjavajuće greške u higijeni hrane koje domaći kuvari redovno prave.

frižider

Shutterstock

 

Oko dve trećine ispitanika u anketi izjavilo je da konzumiraju jogurt, mleko ili kuvano meso nakon isteka roka upotrebe.

U međuvremenu, skoro 40 odsto njih priznalo je da pere sirovu piletinu prilikom pripreme hrane.

„Ovo može raspršiti štetne bakterije na vaše ruke, radne površine, gotovu hranu i kuhinjsku opremu,“ upozorila je Agencija za standarde hrane (FSA).

Neke od pozitivnijih informacija u izveštaju pokazale su da 94 odsto ispitanika nikada ne bi jelo kobasice ako su ružičaste ili ako iz njih curi ružičasti sok.

Većina ispitanika izjavila je da uvek proveravaju rok upotrebe pre nego što pripremaju ili kuvaju hranu.

Rok upotrebe označava poslednji datum kada je hrana bezbedna za konzumaciju, dok oznaka „najbolje upotrebiti do“ (best before) ukazuje na kvalitet hrane, odnosno period kada je hrana na vrhuncu ukusa i teksture.

Proizvod može i dalje biti bezbedan za jelo nakon isteka datuma „najbolje upotrebiti do“, ali ne i nakon isteka roka upotrebe.

žena

Shutterstock

 

Ovi nalazi dolaze nakon šokantnog vladinog izveštaja koji je otkrio alarmantnu učestalost epidemija trovanja hranom u Velikoj Britaniji tokom protekle godine.

Jedan od najozbiljnijih slučajeva uključivao je talas smrtonosne Ešerihija koli, povezane sa kontaminiranim sendvičima iz supermarketa, koji je odneo dva života, hospitalizovao više od 100 ljudi i zarazio skoro 300 osoba.

Stručnjaci su upozorili da je uzrok bila zelena salata u tim sendvičima, jer je verovatno došla u kontakt sa štetnim bakterijama iz vode zagađene izmetom zaraženih životinja.

Specifični soj Ešerihija koli, odgovoran za ovu epidemiju, poznat je po tome što izaziva krvavu dijareju, kao i potencijalno smrtonosno oboljenje bubrega, teški hemolitičko-uremijski sindrom (HUS).

Prema podacima iz 2022. godine koje je objavila Agencija za standarde hrane (FSA), u Velikoj Britaniji se svake godine zabeleži oko 2,4 miliona slučajeva trovanja hranom.

žena

Shutterstock

 

To je više nego duplo više u odnosu na procenu iz 2009. godine, kada je taj broj iznosio oko milion slučajeva.

Iako većina ljudi pretrpi blagu bolest koja prolazi za nekoliko dana, neki mogu ozbiljno oboleti i zahtevati bolničko lečenje, navodi Daily Mail.

Kod najugroženijih grupa, poput trudnica i osoba sa hroničnim oboljenjima, bakterije koje se prenose hranom, poput Ešerihija koli, salmonele i listerije, mogu biti fatalne.

Podaci NHS-a pokazuju da je broj hospitalizacija zbog infekcija salmonelom dostigao 1.468 između 2022. i 2023. godine, što znači tri prijema na 100.000 ljudi, što je najveći zabeleženi broj do sada.

Prema FSA, 37% slučajeva trovanja hranom povezano je sa ishranom u restoranima, 26% sa hranom iz dostave, dok se oko 30% slučajeva dovodi u vezu sa salatom iz supermarketa.

 

 

 

Bonus video:

 

3 namirnice koje ubrzavaju starenje, izazivaju i ekceme i akne #najzena #zena #najzenasrbije #akne #fyp #foryoupage #foryou ♬ original sound - Najzena.rs Watch on TikTok

 

 

Komentari (0)