Osim ako niste gastroenterolog, verovatno ne razgovarate redovno o svojoj stolici. Ali verovatno ste primetili i zapitali se zašto određena hrana ostaje nesvarena.
Određena hrana nije pravilno razgrađena
Bakterije u telu trebalo bi da budu u stanju da pravilno razgrade pojedenu hranu, ali ponekad je hrana sa puno vlakana posebno teška za varenje. Kukuruz, šargarepa, žitarice, semenke i orašasti plodovi među najčešćim su krivcima jer skrob u ovoj hrani može biti teško probavljiv. Pošto ta hrana kroz telo prolazi gotovo nepromenjena, ne apsorbuje se uvek sve njihove hranljive sastojke.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

Shutterstock
,,Gotovo sve namirnice na biljnoj bazi sadrže složene ugljene hidrate koje naša tela ne mogu lako pretvoriti u kalorije", kaže dr sc. Danijel Fridberg, gastroenterolog sa Medicinskog centra Univerziteta NewYork-Presbyterian / Columbia za Prevention. Da biste bili sigurni da zaista apsorbujete hranljive sastojke, pokušajte da pripremite povrće na pari, to će ga omekšati i omogućiti oslobađanje više hranljivih sastojaka.
Ne žvaćete hranu temeljno
Na ono što se vidi u stolici utiče i koliko dobro žvaćemo hranu. Proces varenja počinje žvakanjem, postupkom u kojem zubi drobe i melju hranu. ,,Ako hranu ne žvaćemo temeljno, varenju enzimima je otežan rad, tako da hrana prolazi netaknuta", kaže Sonja Angelone, M.S., R.D.N., portparol Akademije za ishranu i dijetetiku.

Shutterstock
Pljuvačka, žlezde u sluzokoži želuca, pankreas, jetra i tanko crevo sadrže probavne enzime, supstance koje ubrzavaju hemijske reakcije i pomažu u razgradnji hrane na osnovne hranljive sastojke.
Hrana ima tvrdu spoljašnju ljusku
Neki orašasti plodovi i semenke imaju tvrde spoljašnje ljuske koje otežavaju pristup mastima pohranjenim unutra. Iako ovo ne važi za kukuruz, čini se kao da on uvek samo prođe kroz probavni sistem. Kukuruz možda nema tvrdu ljusku, ali svako zrno ima spoljašnju opnu sastavljenu od celuloze, koju ljudski enzimi ne mogu razgraditi. Unutar jezgra se vari, ali celulozna opna ostaje vidljiva u stolici. Iako se čini da je kukuruz potpuno netaknut, organizam uglavnom apsorbuje njegove hranljive sastojke.
Pojeli ste namirnicu intenzivne boje
Čudno je da se hrana koju jedemo može prepoznati po boji stolice. Ako je zelena ili čak plava, to bi mogao biti rezultat većeg unosa zelenog, lisnatog povrća ili bobičastog voća. Hrana poput cvekle, želea ili brusnica može obojiti stolicu u crveno. Upozorenje, ako se ne sećate da ste jeli nešto s ovim pigmentom, to bi mogla biti krv, a u tom slučaju treba da posetite lekara.
Hrana prebrzo prolazi kroz probavni trakt
Obično je potrebno 24 do 72 sata da hrana prođe kroz probavni trakt. Neki ljudi imaju visoku stopu crevne pokretljivosti i mogli bi primetiti čestice hrane u stolici koje nisu imale vremena da se potpuno razgrade.
,,Stopa pokretljivosti je tranzitno vreme na koje utiče zdravlje mišića debelog creva, kao i sastav ishrane", objašnjava Angelone.

Shutterstock
Gastrointestinalni trakt se sastoji od četiri različita dela: jednjak, želudac, tanko crevo i debelo crevo. Svaki deo GI trakta ima jedinstveni posao u varenju, a pokretljivost se može razlikovati čak i između različitih delova creva, kaže Sunita Krišnaredi, MD, gastroenterolog sa Medicinskog centra Univerziteta NewYork-Presbyterian / Columbia.
Postojanje drugih problema s gastrointestinalnim traktom
Videti čestice hrane u stolici obično nije razlog za zabrinutost. Međutim, ako ih prati proliv ili gubitak kilograma koji se ne mogu objasniti iz drugog razloga, to može biti znak ozbiljnijeg stanja i trebalo bi da ga proceni lekar, kaže dr. Krišnaredi. Dijareja i gubitak kilograma mogu biti znakovi malapsorpcije povezane sa celijakijom, Kronovom bolešću ili problemima sa pankreasom. Imajte na umu da sve bolesti koje uzrokuju malapsorpciju mogu uzrokovati neprobavljene čestice hrane u stolici.
Bonus video: