Određene namirnice smatraju se korisnim za lečenje kašlja jer sadrže sastojke koji mogu ojačati imunitet i umiriti grlo i kašalj, a jedna od takvih je i crni luk. Sirup za kašalj od crnog luka se u našem narodu koristi od davnina. Pravile su ga još naše bake, pa onda mame. Smatra se da luk umiruje bronhije, ublažava kašalj, razgrađuje sekret i pomaže iskašljavanje, pa tegobe brže prođu. Ovaj narodni sirup generacijama piju u deca i odrasli, jer brzo deluje na kašalj, jeftin je, a lako se pravi.
Sastojci:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
2 glavice crnog luka (bolje ako imate ljubičasti)
6 kašika šećera (ili 4 kašike meda)
Priprema:
Isecite na manje komade oljušten luk. U teglu stavite sloj luka, pospite slojem šećera i tako slažite redom slojeve dok ne potrošite sav luk. Teglu zatvorite i ostavite preko noći u frižideru. Šećer će iz luka izvući lekovite sastojke pa ćete dobiti tečnost koju treba procediti kroz cediljku ili gazu. Pijte po jednu kašiku ovoga sirupa nekoliko puta dnevno. Važno je da sirup držite u frižideru jer će na sobnoj temperaturi početi da fermentiše.
Napomena: Pre upotrebe ovog sirupa posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom.
Video: