Ljudi masovno počinju zamrzavati hleb: Tvrde da direktno utiče na vaše zdravlje

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 27.01.2025 13:10 0

Nakon konzumiranja ove vrste skroba, u našem telu raste nivo inzulina, koji je važan jer pomaže ćelijama da koriste glukozu za proizvodnju energije. Međutim, previše inzulina izaziva glad i debljanje

hleb

Printscreen/TikTok

Zamrzavanje hleba je praktičan način da se produži njegova svežina i spreči bacanje. Najbolje je zamrznuti sveže isečen hleb na kriške, a po potrebi ga jednostavno odmrznuti na sobnoj temperaturi ili u rerni. Nedavno se na TikToku proširila vest da zamrzavanje hleba povećava njegovu hranljivu vrednost. U stvari, to je tačno, ali razlika nije tolika kao što društvene mreže tvrde.

Kada se hleb peče, testo ispunjeno mehurićima pretvara se u mekanu, prhku štrucu. U vrućoj rerni skrob u brašnu se širi i postaje želatinast. Ovaj skrob postaje lakše svarljiv. To važi za svu kuvanu ili pečenu škrobnu hranu, naročito za beli hleb i krompir.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Nakon konzumiranja ove vrste skroba, u našem telu raste nivo inzulina, koji je važan jer pomaže ćelijama da koriste glukozu za proizvodnju energije. Međutim, previše inzulina izaziva glad i debljanje.

Neobično istraživanje

Kada se hrana koja sadrži ovaj tip škroba ohladi, skrob se ponovo stisne i postaje „otporniji škrob“. Ovaj tip skroba enzimi teže razlažu, što znači da takva hrana manje utiče na podizanje inzulina.

Stvaranje otpornog skroba zavisi od temperature na kojoj je hleb pečen i od toga da li je ohlađen ili zamrznut. Skupljanje skroba je duplo brže u zamrzivaču, što znači da će nastali skrob biti još otporniji. Takođe, zamrzavanjem hleb zadržava vodu, što znači da će ostati mekši nego što bi bio da se drži u frižideru, gde voda isparava i hleb se stvrdne.

 

Previously frozen and then toasted bread and my blood sugar. How does this affect my glucose levels? ##insulinresistance##bloodsugar##glucose##insulinresistant1##prediabetes ♬ original sound - Justin / Stop Spiking Sugar

 

Jedna grupa ljudi sprovela je istraživanje kako bi proverila da li ova teorija zaista važi. Kako je navedeno na sajtu The Conversation, zamrzavanje i odmrzavanje domaćeg hleba smanjilo je nivo šećera u krvi za čak 31 procenat. Tostiranje svežeg hleba smanjilo je isti parametar za 25 procenata.

Efekat ove vrste skroba utiče i na holesterol

Ovaj efekat bio je još veći kada su domaći hleb zamrzli, odmrznuli i zatim tostirali, pri čemu je smanjenje nivoa inzulina bilo 39 procenata. Međutim, kada su eksperiment sproveli sa hlebom kupljenim u prodavnici, zamrzavanje nije imalo nikakvog efekta. Iako još uvek nema naučnih dokaza zašto je to tako, veruje se da je razlika u načinu pripreme hleba.

Otpornost skroba može pozitivno uticati i na druge aspekte našeg metabolizma, na primer smanjuje nivo holesterola. Veruje se da ovaj efekat izazivaju kratkolančane masne kiseline koje stomačne bakterije proizvode kada fermentišu otporni škrob. Niži nivo holesterola znači i manji rizik od srčanih bolesti.

Dakle, zaključak je da je zamrzavanje hleba zaista dobro za zdravlje, ali i tostiranje ima svoje prednosti.

Komentari (0)